Ubijen Oliver Ivanović: Upucan sa leđa iz auta u pokretu

Na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke
478 pregleda 0 komentar(a)
Oliver Ivanović, Foto: Betaphoto
Oliver Ivanović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.01.2018. 12:30h

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros dogodila u Kosovskoj Mitrovici.

Na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je da su ljekari te zdravstvene ustanove u 9.15 konstatovali smrt Ivanovića. Milan Ivanović je na konferenciji za novinare u Kliničko-bolničkom centru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice kazao da je lider GI SDP primljen u bolnicu sa najmanje pet prostrijelnih rana u gornjem dijelu grudnog koša. "Primljen je bez znakova života. Ljekari su preduzeli sve neophodne mjere, od 8.30 do 9.15 nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije i u 9.15 je konstatovana smrt", kazao je Milan Ivanović.

Tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Šićiri Sila izjavio je za prištinski portal Ekspres (Expres) da je na Ivanovića pucano iz automobila u pokretu. Sila je za portal naveo da su na Ivanovića ispaljena najmanje tri hica. "Nepoznati napadač pucao je na Olivera Ivanovića iz automobila u pokretu", kazao je Sila navodeći da se ubistvo dogodilo ispred sjedišta Građanske inicijative SDP u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Policija Kosova saopštila je da su odmah nakon dobijanja informacija o ubistvu Olivera Ivanovića, pripadnici policije na licu mesta pronašli materijalne dokaze koji će biti upotrebljeni u daljem istražnom postupku.

"Oko 9.15 časova u Ulici vojvode Putnika na sjeveru Mitrovice pronađeno je zapaljeno privatno vozilo 'opel astra' bez registarskih tablica, a sumnja se da može biti povezano sa slučajem ubistva", piše u saopštenju.

Ivanović je bio optužen za krivično djelo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine, a nakon poništavanja prvostepene presude, branio se sa slobode.

Prekinuti pregovori, hitna sjednica

Srpska delegacija u Briselu prekida danas ponovo započete pregovore i hitno se vraća za Beograd zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Zbog ubistva Olivera Ivanovića, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u 12 sati zakazao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Biografija Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta posle tri godine. Završio Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću "TransKosovo", fabrici keramičkih pločica "Mozaik" i predstavništvu firme "Hepok" iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici. Na mjestu zamjenika generalnog direktora kompanije "Feronikl" iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Sa tog mjesta smijenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. Od 2008. nalazio se mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji. Bio je instruktor i međunarodni karate sudija. Bio je i predsjednik karate kluba "Trepča".

Bio je oženjen i otac tri sina.

Bonus video: