Irinej: Osam godina slušam kako Vučić sprema izdaju Kosova, osudili čovjeka za nešto što nije učinio

"On se pokazao kao odogovran državnik po mnogim nacionalnim pitanjima. Sud o njegovom radu su dali građani na izborima", kazao je Irinej za "Večernje novosti".

17181 pregleda 71 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Betaphoto
Foto: Betaphoto

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da osam godina sluša kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "sprema izdaju" Kosova, i upitao da li ima smisla "osudili čovjeka za nešto što nije učinio, samo zato što neki smatraju da će učiniti".

"Vučić se uhvatio u koštac sa mnogobrojnim problemima Kosova. On se pokazao kao odogovran državnik po mnogim nacionalnim pitanjima. Sud o njegovom radu su dali građani na izborima", kazao je Irinej za "Večernje novosti".

Irinej je ocijenio da albanski političari zbog otvorene podrške moćnih zapadnih država "nijesu voljni ni da razgovaraju, a kamoli da pregovoraju" sa srpskom stranom.

"Uvijek sam govorio da u rješavanju problema na Kosovu prvi uslov treba da bude bezbjedan povratak 250.000 Srba, proteranih od 1999. do 2004. godine. Međunarodna zajednica treba da pomogne najprije po tom pitanju, pa tek onda da oragnizuje razgovore o drugim temama", naglasio je on.

Bonus video: