Đilas: Srbija dužna 50,4 milijardi eura

Govoreći o ukupnom zaduženju Republike Srbije za vladavine SNS, Đilas je iznio podatke pojedinčano vezano za najveće “kreditore” Srbije

7199 pregleda 9 komentar(a)
Đilas, Foto: Facebook
Đilas, Foto: Facebook

Srbija se ukupno zadužila ili će u narednom periodu povući kredite ukupne vrednosti od 50 milijardi eura, od toga samo prema Kini zadužila se za iznos od 11 milijardi eura, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare Dragan Đilas, predsjednik Stranke slobode i pravde, piše Nova.rs.

Govoreći o ukupnom zaduženju Republike Srbije za vladavine SNS, Đilas je iznio podatke pojedinčano vezano za najveće “kreditore” Srbije.

“Na prvom mjestu je Kina, za razne projekte, kad povučemo sve kredite, dugovanja će biti 11 milijardi eura. Rusiji smo dužni 713 miliona eura, od stranih investicionih korporacije – četiri milijarde 765 miliona, EBRD 713 miliona eura”, naveo je Đilas.

On je rekao da je ukupan dug Srbije, kada povuče kredite u narednom periodu, 50,4 milijarde eura.

“Svaki čovjek u Srbiji čim se rodi duguje 5.000 eura”, rekao je on.

On je govorio o predstojećim infrastrukturnim projektima, za koje je predsjednik Vučić najavio da će biti povjereni kineskim izvršiocima.

“Mi ćemo platiti 800 miliona eura Kineze. Ako se prijavimo evropskoj komisiji, oni će plati 85 odsto troškova izgradnje, a cijena neće preći 600 miliona na otvorenom tenderu. Dakle, Evropa daje 510, to znači da bi mi platili samo 90 miliona eura”, rekao je on.

On je rekao da je najveći investitor u Srbiji u periodu od 2013. do 2020. godine Holandija, sa 3,65 milijardi eura investicija.

“Pitam vas – da li znate neku holandsku fabriku u Srbiji? Ja nijesam. Odakle onda? Holandija je zemlja u kojoj je registrovano mnogo investicionih fondova, i sigurno je došlo i kroz takve investicije. Ali, sa velikom sigurnošću mogu da kažem da toliki iznos nije mogao da uđe na taj način”, rekao je Đilas.

Najčudnije je da industrijska proizvodnja pada iz godine u godinu, uprkos investicijama.

“Daćemo Linglongu 76 miliona eura, da bi otvorili fabriku u Zrenjaninu. Zamislite da je taj novac dat poljoprivrednim gazidnstvima…”, rekao je on, dodajući da će vraćanje tih dugova biti težak posao za građane.

Bonus video: