Vučić: Vanredni parlamentarni izbori najkasnije u aprilu 2022., predsjednik Skupštine biće Dačić

Vučić je naveo da je plan vlade borba za zdravlje građana - borba protiv epidemije koronavirusa, izgradnju bolnica, povećanje kapaciteta i izgradnju novih kliničkih centara, borba za interese Srbije na Kosovu i borba protiv mafije

10754 pregleda 16 komentar(a)
Vučić na konferenciji, Foto: BETAPHOTO
Vučić na konferenciji, Foto: BETAPHOTO

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsjedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poslije sjednice Predsjedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade, piše N1.

U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsjednik Skupštine Srbije.

"Postavili smo pitanje (na sjednici Predsjedništva SNS) da li ćemo sve uzeti sami u svoje ruke i šta su ciljevi. Mi smo danas definisali šest osnovnih ciljeva", kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sjednice.

Vučić je naveo da je plan vlade borba za zdravlje građana - borba protiv epidemije koronavirusa, izgradnju bolnica, povećanje kapaciteta i izgradnju novih kliničkih centara.

Među tačkama je i borba za interese Srbije na Kosovu i da bude spremna za razgovore i kompromis i borba protiv mafije.

Vučić je rekao i da će SNS nastaviti saradnju sa Socijalističkom partijom Srbije, ali u nešto izmijenjenom formatu.

Kazao je i da će lider socijalista Ivica Dačić biti izabran za novog predsjednika Skupštine Srbije.

Lider naprednjaka rekao je i da je imao priliku danas da bolje upozna lidera SPAS-a Aleksandra Šapića koji nije tražio ništa, već su razgovarali samo o budućnosti zemlje.

SPAS će u novoj vladi imati jedno ministarsko mjesto, najavio je Vučić.

Kako je kazao, ima nekoliko nedoumica u vezi sa sastavom nove Vlade i najavio je da će konačan sastav biti saopšten u nedjelju, 24. oktobra.

Na pitanje novinarke N1 na osnovu kog člana Ustava je skratio mandat nove Vlade, Vučić je rekao da nije on Vladi ograničio mandat, već da je to dogovor unutar stranke.

"Imamo većinu u Skupštini i Vladi, i na osnovu toga, mislim da je fer da narodu kažemo sta mislimo", kazao je predsjednik.

Na potpitanje da li su građani onda glasali za "štih probu", Vučić je rekao da građani nisu glasali za "štih probu", već za Vladu koja će godinu i po dana voditi zemlju.

"I nije ona (Vlada) moja, to je Vlada Srbije, da nam nečije štih probe ne bi završile sa tim da imamo najnižu stopu rasta u Evropu i da nemamo nijednu novu bolnicu", poručio je.

Naglasio je da je nova Vlada proba za ministre, da li su spremni da, kako je rekao, "udare aždaju po glavi".

Kazao je da će ministiri narednih godinu i po dana morati da rade danonoćno, jer zemlju čekaju teška vremena, i po pitanju Kosova i Metohije, i po pitanju kovid krize i njenih ekonomskih posljedica.

Bonus video: