"težište na slobodi medija"

Srbija: SSP iznijela preduslove za slobodne izbore

SSP navodi da je “u skladu sa Planom za smjenu nestručne, bahate i kriminalizovane vlasti, sledeći korak definisanje uslova za fer i poštene izbore, čiju primjenu će garantovati Evropski parlament”

2435 pregleda 4 komentar(a)
Đilas, Foto: Facebook
Đilas, Foto: Facebook

Stranka slobode i pravde (SSP) ocijenila je danas da je za slobodne izbore neophodno da se obezbijede sloboda medija, kontrola predizbornog i izbornog procesa, i da se razdvoje predsjednički i republički, od pokrajnskih, beogradskih i lokalnih izbora koji takođe moraju biti ponovo održani, prenosi nova.rs.

Predsjedništvo SSP konstatovalo je na sjednici u Beogradu da je predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić skraćenjem mandata Vlade na trećinu i najavom vanrednih izbora, potvrdio da Skupština i Vlada Srbije nemaju legitimitet i da je bojkot kao prvi korak u demontaži režima u potpunosti uspio, saopšteno je SSP.

SSP navodi da je “u skladu sa Planom za smjenu nestručne, bahate i kriminalizovane vlasti, sledeći korak definisanje uslova za fer i poštene izbore, čiju primjenu će garantovati Evropski parlament”.

“Sloboda medija, sa težištem na tome da javni servisi, RTS i RTV, počnu da vrše svoju funkciju. To ne znači da je zahtjev da opozicija ‘uđe na RTS’, već da na javni servis uđe istina. Za to je neophodno da javni servisi počnu da informišu grđjane o svim važnim društvenim pitanjima”, ističe se u saopštenju SSP-a.

Po ocjeni te stranke, neophodno je da na RTS-u ljudi čuju ne samo mišljenja nestranakih ličnosti naklonjenih vlasti, nego i onih koji vlast kritikuju”, navodi SSP.

U saopštenju, SSP dodaje da sloboda medija podrazumijeva da je neophodno da se obezbijedi jednaka zastupljenost vlasti i opozicije u svim emisijama informativnog programa, i da “RTS i RTV počnu da informišu građane na bazi ovih principa što prije, a najkasnije devet mjeseci prije raspisivanja izbora”.

Da bi se došlo do kontrole predizbornog i izbornog procesa, po navodima SSP-a “neophodno je da se formira ministarstvo za sprovođenje izbora, čiji je posao da obezbijedi građanima da slobodno biraju i spriječi krađu glasova”, a o formiranju tog ministarstva dogovoriće se svi politički akteri u dijalogu uz posredstvo Evropskog parlamenta.

SSP navodi da će nastaviti dogovor sa političkim partnerima i svima koji su protiv vlasti Aleksandra Vučića u cilju definisanja svih potrebnih uslova za fer i poštene izbore na kojima će biti smenjen režim “koji svima krade život”.

Preporučujemo za Vas