MAJE osudila poziv na linč nedeljnika Zaman iz Makedonije

306 pregleda 0 komentar(a)
Naslovna strana "Zamana", Foto: Facebook
Naslovna strana "Zamana", Foto: Facebook

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) pridružila se reagovanjima Asocijacije za zaštitu nacionalnih štampanih medija Makedonije i Udruženju novinara Makedonije kojim se traži zaštita makedonske novine "Zaman", koja sadržaj objavljuje na turskom jeziku.

Zaman objavljuje dva izdanja - nedjeljnu i mjesečnu novinu.

Turska ambasada u Skopju nazvala je nedeljnik Zaman "terorističkim biltenom" što medijska udruženja ocjenjuju kao skandalozan pokušaj linča na ovaj medij.

"Ovakvo reagovanje Turske ambasade došlo je nakon što je u makedonskim medijima objavljeno da će list Zaman biti jedan od medija koji će dobiti finansijsku podršku Vlade Makedonije kroz projekat podrške štampanim medijima u ovoj zemlji. MAJE smatra da su ovakvi napadi na medije krajnje neprihvatljivi i opasni, te da se svi subjekti moraju suzdržati od iznošenja ovakvih i sličnih kvalifikacija, pa i diplomatsko-konzularna predstavništva. Sloboda štampe je pravo koje ne smije da ugrožava ili ograničava bilo koji subjekt ili instituticija. Ovakvo targetiranje medija, protiv kojih se ne vodi bilo kakav krivični ili drugi proces, neprihvatljivo je u bilo kojoj demokratskoj zemlji", navodi se u saopštenju MAJE.

Bonus video: