cilj digitalnog samita podsticanje regionalne saradnje u domenu 5G mreže

Bregu: Od jula naredne godine bez troškova rominga

"To je, međutim, važan znak regionalne saradnje i ekonomske integracije. Prvi korak ovog sporazuma već je donio rezultate, jer mi sada plaćamo između 83 i 96 odsto manje cijene rominga na cijelom Zapadnom Balkanu. Naredni korak je ukidanje troškova rominga za cijeli region od jula naredne godine“, rekla je Bregu

3450 pregleda 1 komentar(a)
Bregu, Foto: Vijeće za regionalnu saradnju
Bregu, Foto: Vijeće za regionalnu saradnju

Cijene rominga u regionu se sada plaćaju između 83 odsto i 96 odsto manje, dok od jula naredne godine neće biti troškova rominga, saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

Ona je na otvaranju Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Tirani, kazala da su prošle godine u Beogradu resorni ministri šest ekonomija sa Zapadnog Balkana potpisali Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, prvi te vrste.

„Vjerujte da to nije bilo lako postići. To je, međutim, važan znak regionalne saradnje i ekonomske integracije. Prvi korak ovog sporazuma već je donio rezultate, jer mi sada plaćamo između 83 i 96 odsto manje cijene rominga na cijelom Zapadnom Balkanu. Naredni korak je ukidanje troškova rominga za cijeli region od jula naredne godine“, rekla je Bregu.

Srednjoročni cilj je, kako je navela, smanjenje cijena rominga između regiona i Evropske unije i pripreme za izradu akcionog plana su već počele, a očekuje se da će plan biti podržan na narednom Digitalnom samitu.

Iz RCC-a je saopšteno da je trećim Digitalnim samitom Zapadnog Balkana nastavljena tradicija započeta na samitu u Skoplju 2018. godine, prvom ikada održanom digitalnom samitu Zapadnog Balkana na kome je otpočeo politički dijalog o digitalnoj transformaciji regiona na najvišem, premijerskom nivou, nakon čega je uslijedio samit u Beogradu prošle godine kada je potpisan Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga.

Cilj Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Tirani je podsticanje regionalne saradnje u domenu 5G mreže i interoperabilnosti podataka i usluga, čime se potvrđuje spremnost i usmjerenje regiona na budućnost u izuzetno zahtjevnom kontekstu pandemije Covid-19.

„Istraživanje Balkan barometar 2020 pokazuje da 80 odsto rukovodilaca na Zapadnom Balkanu smatra digitalne vještine veoma važnim za poslovanje. Nedostatak vještina je veliki, a to će biti i dalje, jer će se vještine potrebne za različite poslove promijeniti u narednih pet godina“, kazala je Bregu.

Prema njenim riječima, odgovornost je lidera da preformulišu politike u cilju obrazovanja i prekvalifikacije ljudi. Škole i fakulteti bi novim generacijama trebalo da omoguće usvajanje onih vještina koje će im biti potrebne za rad u novim okolnostima u svakoj od ekonomija.

„Mi možemo pomoći i obezbjediti regionalni forum koji će služiti za koordinaciju i rješavanje pitanja koje nam novi izazovi donose, koji će pomoći kreatorima politika da brzo reaguju na promjene u okolnostima, da prilagode saradnju potrebnu da se prilagodimo digitalnom dobu“, dodala je Bregu.

Iz RCC-a su naveli da se od danas pa do 28. oktobra putem interneta mogu pratiti brojne sesije na temu mrežne povezanosti i povezanosti usluga, povjerenja i sigurnosti, digitalnih vještina, te digitalne ekonomije.

Završni skup samita će se održati 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na Zapadnom Balkanu.