Nakon crnogorskog autoputa: Kineski konzorcijum gradi Pelješki most

Planovi o izgradnji Pelješkog mosta izazvali su sporenja Hrvatske i susjedne BiH koja tvrdi da će izgradnjom mosta biti narušen njen teritorijalni integritet jer joj se onemogućava izlaz na otvoreno more
254 pregleda 6 komentar(a)
Pelješki most animacija, Foto: Screenshot (YouTube)
Pelješki most animacija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.01.2018. 15:49h

Kineski konzorcijum Čajna roud end bridž (China Road and Bridge Corporation) izvodiće prvu fazu izgradnje mosta Pelješac s pristupnim putevim, objavile su danas Hrvatske ceste, prenosi agencija Hina.

Ponuđena cijena je 2,6 milijardi kuna (oko 346 miliona eura) sa rokom završetka radova od 36 mjeseci, navodi se u saopštenju Hrvatskih cesta.

Kineska kompanija CRBC gradi prioritetnu dionicu crnogorskog autoputa Bar - Boljare, dionica od Smokovca do Mateševa.

Za gradnju prve faze Pelješkog mosta Hrvatske ceste su dobile tri ponude - kineskog konzorcijuma, potom italijanskog Astaldija i turske firme IC Ictas, kao i ponudu njemačkog Strabaga.

Pelješki most proglašen je projektom od izuzetnog strateškog značaja za Hrvatsku, a ukupna vrijednost projekta koji će sufinansirati Evropska komisija je 526 miliona eura.

Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 kilometra, i visokog 55 metara, trebalo bi da traje 36 mjeseci a most će imati četiri trake.

Izgradnjom mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zalivu povezaće se Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom Hrvatske i olakšati protok roba i ljudi posebno tokom turističke sezone.

Evropska unija finansira i popratnu infrastrukturu: pristupne puteve, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dužine osam kilometara.

Svi radovi bi trebalo da budu završeni do 2022. godine.

Planovi o izgradnji Pelješkog mosta izazvali su sporenja Hrvatske i susjedne BiH koja tvrdi da će izgradnjom mosta biti narušen njen teritorijalni integritet jer joj se onemogućava izlaz na otvoreno more.

Bonus video: