Istraživanje: Građani Crne Gore naklonjeni Rusiji, Kini i EU, a većina ima negativan stav o NATO-u

Istraživanje Nacionalnog instituta za demokratiju iz Vašingtona (NDI) je sprovedeno u četiri zemlje (Crna Gora, BiH, Srbija i Makedonija) i obuhvata stavove građana i izvještavanje medija o stranim faktorima
4092 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani Crne Gore su najviše naklonjeni Rusiji, Kini i EU, pokazalo je istraživanje Nacionalnog instituta za demokratiju iz Vašingtona (NDI) "Zapadni Balkan između Istoka i Zapada".

Istraživanje je sprovedeno u četiri zemlje (Crna Gora, BiH, Srbija i Makedonija) i obuhvata stavove građana i izvještavanje medija o stranim faktorima.

Naklonjenost crnogorskih građana EU, Kini i Rusiji je na sličnom nivou dok se SAD kotiraju bolje nego u Srbiji gdje se SAD i EU kotiraju negativno u odnosu na Rusiju i Kinu.

U Crnoj Gori je, prema istraživanju, uprkos članstvu u NATO-u, većina ispitanika iskazala negativan stav prema najvećoj vojnoj alijansi.

Kad je riječ o regionu građani BiH dijele proevropsku orijentaciju, ali su Srbi, Bošnjaci i Hrvati podijeljeni po stavovima o Rusiji i NATO-u. U entitetu Federacija veću podršku ima Zapad, dok proporcionalno u entitetu Republika Srpska veća podrška je na strani Istoka

Među državama u kojima je rađeno istraživanje najveća podrška evropskim integracijama je u Bosni i Hercegovini.

Prema istraživanju koje prenosi VOA, građani u Makedoniji iskazali su najveću podršku euro-atlantskom putu.

Mediji u Crnoj Gori izvještavaju pozitivno o Zapadu i Kini

Istraživanjem je obuhvaćena i veza između medijskog izvještavanja i stavova građana na Zapadnom Balkanu.

U Crnoj Gori, navodi se u istraživanju, Zapad i Kina medijski su predstavljeni uglavnom u pozitivnom kontekstu, dok je Rusija prikazana u negativnom kontekstu. Izvještavanje medija u našoj zemlji nije u direktnoj vezi sa stavovima građana.

Mediji u Srbiji najviše izvještavaju o EU, SAD i Rusiji. Rusija i Kina su uglavnom predstavljene pozitivno, dok se o SAD i EU izvještava uglavnom neutralno, ili negativno kada je riječ o Americi. U Srbiji se, navodi se u istraživanju, vidi veza između medijskog izvještavanja i stavova građana.

Mediji u BiH među stranim faktorima najviše izvještavaju o SAD i EU. O EU se izvještava najčešće pozitivno ili neutralno, dok se o SAD izvještava podjednako i pozitivno i negativno. Utvrđena je direktna veza između medijskog izvještavanja i odnosa građana prema stranim silama. U Republici Srpskoj je tako EU je predstavljena u pozitivnom kontekstu, slijedi Rusija, dok su SAD i NATO prikazani negativno.

U Makedoniji su EU i NATO predstavljene u pozitivnom kontekstu. Medijsko pokrivanje SAD i Rusije je drugačije: o obje zemlje izvještava se više u negativnom nego pozitivnom kontekstu.

Istraživanje o medijima na Zapadnom Balkanu NDI je radio u saradnji sa lokalnim organizacijama: Pod Lupom (BiH), Centar za demokratsku tranziciju (CG), CRTA (Srbija) i MOST (Makedonija).

Bonus video: