Srbija: Glasovima 227 poslanika izabrana nova vlada Ane Brnabić

Nova vlada ima dvadeset jedan resor i dva ministra bez portfelja

3682 pregleda 4 komentar(a)
Brnabić, Foto: Reuters
Brnabić, Foto: Reuters

Skupština Srbije izabrala je večeras, sa 227 glasova za, novu vladu predvođenu Anom Brnabić.

Novi kabinet izabran je prozivkom poslanika od kojih je petoro glasalo protiv dok uzdržanih nije bilo.

Predstavljajući rezultate glasanja, predsjednik parlamenta Ivica Dačić kazao je da 16 poslanika nije prisustvovalo sjednici i precizirao da su na spisku dva poslanika manje jer su Marko Đurić i Novica Tončev podnijeli ostavke a nisu verifikovani mandati novih poslanika.

Nakon glasanja, ministri su položili zakletvu.

Prethodno je mandatarka iznijela ekspoze u kom je navela da će to biti proevropska vlada, političkog i ekonomskog kontinuiteta i da će, u skladu sa potrebama građana, izazovima sa kojima se suočava i rezultatima koje ima, otvoriti nove teme koje će dalje doprinijeti snazi Srbije i kvalitetu života u njoj.

"Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja. Zemlja u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 7,3 odsto, prosječna neto plata preko 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuirano povećavaju. Zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta čija je stopa jedna od najvećih u ovom dijelu Evrope, a ove godine će vjerovatno biti najveća", kazala je Brnabić u Skupštini Srbije obrazlazući program nove vlade.

Brnabić
Brnabićfoto: Reuters

Ona je istakla da će nova vlada imati šest ciljeva - borba protiv koronavirusa i jačanje zdravstva, očuvanje "vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji", borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na evropskom putu, kao i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Nova vlada ima 21 resor i dva ministra bez portfelja.

Ministar spoljnih poslova je Nikola Selaković, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, a odbrane Nebojša Stefanović.

Na čelu novog ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog je Gordana Čomić, resor za brigu o porodici i demografiju vodi Ratko Dmitrović, kandidat liste Srpskog patriotskog saveza (SPAS), a ministar za brigu o selu biće Milan Krkobabić iz Partije ujedinjenih penzionera (PUPS).

Ministarstvo kulture i informisanja vodiće Maja Gojković, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zamjenica direktora Instituta Batut, Darija Kisić Tepavčević.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, finansija Siniša Mali, a privrede Anđelka Atanasković, dok će na čelu ministarstva poljoprivrede biti Branislav Nedimović, a energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

Zaštitu životne sredine vodiće Irena Vujović, na čelu ministarstva pravde biće Maja Popović, resor državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Na čelu Ministarstva za evropske integracije ostala je Jadranka Joksimović, resor zdravlja će ponovo voditi Zlatibor Lončar, a Vanja Udovičić omladine i sporta dok je za prosvjetu zadužen dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave, socijalista Branko Ružić koji je i prvi potpredsjednik vlade.

Ministri bez portfelja biće Novica Tončev iz SPS i Nenad Popović koji je u prethodnoj vladi Ane Brnabić bio zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Potpredsjednici vlade su i Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković i Nebojša Stefanović.

Bonus video: