Kon o koronavirusu u Srbiji: 2.000 slučajeva dnevno ne bi bilo iznenađenje

"Imamo značajno pogoršanje situacije pogotovo u Beogradu, gdje je juče bilo 980 slučajeva, što pokazuje apsolutni porast iz dana u dan", kazao je Kon

15482 pregleda 0 komentar(a)
Kon, Foto: Screenshot/Youtube
Kon, Foto: Screenshot/Youtube

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se sljedeće nedjelje očekuje porast broja zaraženih koronavirusom u Srbiji i da je tražio da se zvanično uvede zabrana kontakata.

"Povećan broj oboljelih može da se očekuje u ovoj i dijelu sljedeće nedjelje, 2.000 slučajeva dnevno ne bi bilo iznenađenje", rekao je Kon za TV Pink.

Naveo je da je to "klasičan eksponencijalni porast" koji je trebalo izbjeći po svaku cijenu.

"Imamo značajno pogoršanje situacije pogotovo u Beogradu, gdje je juče bilo 980 slučajeva, što pokazuje apsolutni porast iz dana u dan", kazao je Kon.

Kon je ocijenio da je već ovog vikenda trebalo da budu sprovedene restriktivne mjere koje se odnose na mjesta okupljanja i ograničen broj onih koji mogu da budu na takvim mjestima.

"Zbog nepoštovanja mera, procenat porasta teške kliničke slike je dvocifren. U bolnicama u Beogradu imamo 15 odsto pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih je pet odsto na respiratorima", rekao je on.

Bonus video: