Potvrđena optužnica protiv Tačija i Veseljija, predsjednik Kosova podnio ostavku

Tači je ocijenio da je optužnica protiv njega i njegovih drugova mala cijena "koju moramo platiti za slobodu naše zemlje"

30421 pregleda 618 reakcija 27 komentar(a)
Tači, Foto: Screenshot/Facebook
Tači, Foto: Screenshot/Facebook
Ažurirano: 05.11.2020. 12:32h

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu potvrdilo je optužnicu protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija i Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Veselji i Tači su na istoj optužnici sa još osam osoba osumnjičenih za ratne zločine i ubistvo stotinu civila različitih nacionalnosti tokom sukoba na Kosovu.

Tači je na konferenciji za novinare u Prištini saopštio da podnosi ostavku na mjesto predsjednika i da će u Hag otići dobrovoljno.

"Prije nekoliko trenutaka zvanično sam obaviješten da je pretpretresni sudija Specijalizovanih vijeća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržali. Blisko ću sarađivati sa pravdom i od ovog trenutka sam dostupan pravdi", kazao je Tači.

Pozvao je građane Kosova da danas, više nego ikada, ne gube nadu, strpljenje i vjeru.

"Pozivam vas da razmislite o tome koliko smo kao nacija stekli u ove tri decenije", rekao je Tači.

Ocijenio je da je optužnica protiv njega i njegovih drugova mala cijena "koju moramo platiti za slobodu naše zemlje".

"Ponosan sam što smo se sa međunarodnom zajednicom i našim saveznicima borili protiv genocida, protiv Miloševića i izborili svoju slobodu", rekao je Tači.

Specijalni sud takođe je potvrdio optužnicu protiv predsjednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija.

Veselji je izjavio da je juče obaviješten o potvđjivanju optužnice i da je preduzeo neophodne mjere da dobrovoljno otputuje u Hag kako bi odgovorio na optužbe.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je ranije da je 24. aprila poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sjedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, u kojoj su Tači, Veselji i drugi optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

"Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika", navodi se u optužnici.

Optužnica je ranije potvrđena protiv Saljiha Mustafe, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Svi su iz grupe visokih predstavnika bivše OVK.

Bonus video: