Za šta su optuženi Tači, Veselji i vjerovatno Krasnići: Ubistva, nasilni nestanci osoba, progon i mučenje

"U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice, snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici", pisalo je u saopštenju tužioca Smita iz juna

17596 pregleda 12 komentar(a)
Tači, Foto: Reuters
Tači, Foto: Reuters

Predlog optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih pripadnika Dreničke grupe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je glavni tužilac Džek Smit podnio 24. aprila, teretio ih je za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

Tužilac Smit je 24. juna saopštio da Tačija (51), Veseljija (53) i druge pripadnike OVK smatra odgovornim za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje.

Predlog optužnice imao je 10 tačaka.

Iako tužilac tada nije pomenuo bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija (69), koji je juče uhapšen na Kosovu i sinoć smješten u pritvor u Hagu, vrlo je vjerovatno da je on u istoj optužnici s Tačijem i Veseljijem, zato što su svi bili vođe Dreničke grupe OVK.

"U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice, snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici", pisalo je u saopštenju tužioca Smita iz juna.

Smit je tada naglasio da je optužnica "rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da van razumne sumnje dokaže sve optužbe sadržane u njoj".

Rok da sudija za prethodni postupak potvrdi optužnicu, istekao je 24. oktobra, a za sada se ne zna kada je optužnica potvrđena.

Po najavama iz Suda, optužnica će biti objavljena uskoro, najkasnije prije no što Tači, Veselji i Krasnići budu prvi put izvedeni pred sudiju za prethodni postupak.

Po pravilima suda, optuženi prvi put moraju biti izvedeni pred sudiju "bez nepotrebnog odlaganja".

Sa sigurnošću se, međutim, može reći da je optužnica utemeljena na izvještaju specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope, Dika Martija, o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-2000.

U tom izvještaju iz 2011. godine, Marti je Tačija označio kao vođu Dreničke grupe OVK koja je u improvizovanim logorima u Albaniji pod nehumanim uslovima držala, mučila i ubijala zarobljene Srbe, kao i Albance i Rome koje je smatrala nelojalnima.

Marti je u izvještaju naveo pouzdana saznanja da su nekim od zarobljenih Srba u Albaniji posthumno bili vađeni organi koji su potom na crnom tržištu prodavani za transplantaciju.

Veselji je u Martijevom izvještaju nazvan "osovinom" Dreničke grupe koja je opisana kao kriminalna organizacija koja se bavila i trgovinom drogom i ljudima, i drugim oblicima kriminala.

Martijev izvještaj je podstakao osnivanje Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu - kako se zvanično zove sud za zločine OVK.

Pod međunarodnim pritiskom, Sud je 2015. godine osnovala Skupština Kosova.

Odluka tužioca Smita da u junu objelodani optužnicu protiv Tačija i Veseljija, i to prije no što je bila potvrđena, bila je, kako je on tada objasnio, iznuđena njihovim stalnim nastojanjem da opstruišu i potkopaju rad tužilaštva i suda za zločine OVK u Hagu.

"Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usljed kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća", napisao je on.

"Tači i Veselji su...sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, sve s ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova", naglasilo je tužilaštvo u saopštenju 24. juna.

Sredinom oktobra, tužilac Smit ponovo je upozorio da Tači amandmanima na Ustav Kosova koje je podnio u avgustu, pokušava da okonča ili obezvrijedi rad haškog suda za zločine OVK.

Bonus video: