U Mostaru ubijen Marko Radić, osuđen za ratne zločine u logoru Vojno

Mediji u BiH su objavili da je logor "Vojno" bio jedan od najstrašnijih u logorskom sistemu tzv. Herceg-Bosne, a da je u njemu Radić bio "gospodar života i smrti"

21977 pregleda 222 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Mostaru je večeras ubijen Marko Radić, pravosnažno osuđen za ratne zločine u logoru "Vojno" tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Ljudevit Marić rekao je novinarima da policija traga za ubicom koji bi uskoro trebalo da bude uhapšen.

"U 18.45 u ulici Brune Bušića, u blizni sjedišta MUP-a HNK dogodilo se ranjavanje sa smrtnim posljedicama muškarca M.R. iz Mostara", kazao je novinarima Marić.

Radić je 2011. godine u BiH pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru "Vojno" kod Mostara.

Iz zatvora je trebalo da izađe tek 2027. godine, ali je u obnovljenom postupku pred Županijskim sudom u Zagrebu, presuda donijeta u BiH preinačena u kaznu od 12 i po godina, pa je Radić izašao na slobodu.

Mediji u BiH su objavili da je logor "Vojno" bio jedan od najstrašnijih u logorskom sistemu tzv. Herceg-Bosne, a da je u njemu Radić bio "gospodar života i smrti".

Navodi se da je kroz logor prošlo oko 800 osoba, a da je bio specifičan jer je u njemu bilo zatočeno, i na razne načine mučeno, oko 80 žena i djece.

Bonus video: