SPS: Amfilohije da se uzdrži od iznošenja ličnih stavova o dijalogu o Kosovu

"Naša je želja da se iznad svega održi jedinstvo našeg naroda i države po ovom važom pitanju a ne da se izazivaju novi konflikti i međusobno optuživanje", naveo je SPS.
76 pregleda 10 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 08.01.2018. 16:37h

Socijalistička partija Srbije (SPS) pozvala je danas mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija da se "uzdrži" od iznošenja ličnih stavova o unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

SPS je u saopštenju izrazio uvjerenje da je izjava u kojoj je Amfilohije izrazio bojazan da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova, "njegov lični stav i izraz samo njegovog animoziteta a ne zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve".

"Pozicija SPS-a se ogleda u podršci inicijativi predsJednika Srbije o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji ima za cilj da se iznađe pravično rješenje za sudbinu srpskog naroda i naših svetinja u južnoj pokrajini", piše u saopštenju.

SPS je ocijenio da izjava mitropolita SPC nije u skladu s "duhom hrišćanske tolerancije i medjusobnog uvažavanja o kojima najviše govorimo tokom Božićnih praznika".

"Naša je želja da se iznad svega održi jedinstvo našeg naroda i države po ovom važom pitanju a ne da se izazivaju novi konflikti i međusobno optuživanje", naveo je SPS.

Komentarišući Vučićev potez da se o Kosovu konsultuje s intelektualcima, Amfilohije je u sinoćnjem intervjuu hercegnovskoj televiziji TV Novi ocijenio da predsednik Srbije na taj način želi sa smanji soptsvenu odgovornost prema pitanju Kosova.

"S Vučićem nijesam imao nikakav sukob. On je prvi predsjednik Srbije koji je bio na Saboru... Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promijenio", kazao je Amfilohije.

LDP: Apel Amfilohija na ritualno žrtvovanje je poziv na samoubistvo naroda i zemlje

Liberalno demokratska partija (LDP) ocijenila je danas da je Apel za odbranu Kosova i Metohije, koji je pokrenula grupa profesora, političara i vladika SPC, "čin lažne borbe za interese građana Srbije", a da poziv mitropolita Amfilohija na "ritualno žrtvovanje" predstavlja poziv na "samoubistvo jednog naroda i zemlje".

LDP je u saopštenju naveo da je taj apel "najmanje uperen protiv sadašnje vlasti" i da predstavlja "otvorenu pretnju čitavom društvu koje treba opet da postane žrtva Crkve, raznih preživjelih ostataka Miloševićeve politike, ratnih huškača i političara iz desničarskih stranaka".

"Umjesto razuma i shvatanja trenutka u kojem se nalazi Srbija, mitropolit Amfilohije Radović je odabrao obračun sa modernim životom, koji je moguć samo na idejama moderne evropske Srbije, i opredijelio se za dobro poznatu politiku kletvi u kojima traži krivca za propast politike srpskog nacionalizma i ekstremizma", piše u saopštenju.

Navodeći da Kosovo nije pitanje uskog kruga potpisnika apela, LDP je ocijenio da rješavanje kosovskog problema zajedno s Prištinom predstavlja nacionalni interes, kao i da od sporazuma Srba i Albanaca zavisi opstanak ljudi koji ovdje žive i rade.

"Njihova ideja je marginalizacija Srbije, mitska nebeska borba u kojoj su oni ti koji određuju našu budućnost, i pored toga što su svaku priliku u našoj prošlosti iskoristili da zemlju, o kojoj navodno brinu, dovedu do granice nestanka. Ne postoji veća hrabrost danas nego se suprotstaviti ovakvim idejama i LDP će organizovati građanske demokratske snage koje se bore za evropsku Srbiju bez kompromisa", navodi se u saopštenju.

Bonus video: