"LIČNO MI TEŠKO PADA"

Zaev: Bugarski veto najveći poraz za EU i velika nepravda

Zaev je istakao da treba dati šansu pregovorima u narednima danima i da još postoji mogućnost da se postigne dogovor za vrijeme nemačkog predsjedništva

6981 pregleda 11 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Screenshot/Youtube
Zoran Zaev, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da je bugarski veto njegovoj zemlji za početak pristupnih pregovora "najveći poraz za EU i velika nepravda" i da mu "lično teško pada".

On je, u intervjuu kablovskoj televiziji 21, rekao da nema drugo objašnjenje za bugarski potez, već da misli da je razlog za to blizina izbora u Bugarskoj i istakao da se razgovori Skoplja i Sofije nastavljaju.

Zaev je istakao da treba dati šansu pregovorima u narednima danima i da još postoji mogućnost da se postigne dogovor za vrijeme nemačkog predsjedništva.

"Kontakti dvije zemlje se produžavaju, ja (premijer Bugarske Bojko) Borisov, ministri spoljnih poslova, produžavamo da tražimo i pronađemo rješenje", rekao je premijer Sjeverne Makedonije, napominjući da se ne pregovara o makedonskom nacionalnom identitetu i jeziku.

Zaev je istakao da i njemačko predsjedništvo Unijom i Evropska komisija ulažu napore da Skoplje i Sofija riješe sporna pitanja, koja smetaju Bugarskoj.

"Danas smo dobili šansu od Savjeta ministara da se razgovara još neko vrijeme. Vjerujem da postoje šanse za uspjeh i vjerujem da ćemo postići dogovor štiteći sve naše nacionalne interese", istakao je Zaev.

Preporučujemo za Vas