Kako se bira novi patrijarh: Hrizostom upravlja SPC do tada

Liturgija povodom smrti partijarha Irineja biće služena u nedjelju 22. novembra u Beogradu. Irinej će biti sahranjen u kripti hrama Svetog Save

21860 pregleda 151 reakcija 36 komentar(a)
Hram Svetog Save u Beogradu, Foto: Shutterstock
Hram Svetog Save u Beogradu, Foto: Shutterstock

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) je saopštio poslije današnje sjednice da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod, u skladu sa članom 62 Ustava SPC, a da Svetom Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsjedava Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

“Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog g. Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve”, stoji u saopštenju SPC.

Navode i da će “tijelo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biti izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a poslije toga prenijeto u hram Svetog Save na Vračaru, gdje će vjernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom”.

“Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedjelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkokm u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo a tijelo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save”, objavio je Sinod SPC.

Kako SPC bira patrijarha

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh srpski može biti svako ko je "eparhijski episkop najmanje pet godina", a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svijetu.

Izbor se sprovodi tokom "Izbornog sabora", za čiji rad je potrebno učešće najmanje dvije trećine članova Sabora.

Tada se oni zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg, prenosi N1.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata - koji je, potom, kandidat za novog patrijarha - mora dobiti više od polovine glasova, zbog čega postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrijebom, odnosno "apostolskim načinom", koji proističe iz novozavjetnog izbora apostola Mateja poslije Judinog izdajstva.

Članovi Sabora iz Saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog - na službu "Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha", koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.

Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u Jevanđelje.

Suština ovog čina je u vjerovanju da su "članovi Sabora odabrali kandidate po ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog".

U tačno određenom dijelu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

Jasno definisanim i preciznim članovima Ustava Srpske pravoslavne crkve i činjenicom da u izboru patrijarha učestvuju samo arhijereji SPC, potpuno je isključena mogućnost da država ili neko drugi, izvan crkve na bilo koji način utiče na glasanje za izbor novog poglavara autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Povezani članci

20. Novembar 2020.

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Bonus video: