Sahranjen patrijarh srpski Irinej

"Pored svih iskušenja i nevolja sa kojom je crkva prolazila ostao je nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske", kazao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom

57811 pregleda 1461 reakcija 141 komentar(a)
Foto: Mitropolija.com
Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 22.11.2020. 14:19h

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u Hramu Svetog Save u Beogradu. Jutros je služena liturgija u centralnom dijelu Hrama Svetog Save, gdje je bilo izloženo tijelo preminulog patrijarha, a odmah nakon toga održano je opelo.

Irinej je sahranjen u kripti hrama koja se nalazi iza oltara.

Bogosluženju je prisustvovao mandatar Zdravko Krivokapić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić...

Milačić
Milačićfoto: https://www.facebook.com/marko.milacicnoviprofil

U Hramu Svetog Save bio je i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, koji nije nosio zaštitnu masku.

Vučić: Ostaće Srbija vjerna tvom putu i djelima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći nad odrom patrijarha Irinija, da se jedno vrijeme završilo, "samo ovozemaljsko vrijeme patrijarha ljubavi, vrijeme razuma, vrijeme onoga koji je toliko odgovarao iz Pavlove poslanice."

"Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sklopio je oči onako kako je i živio, u miru sa sobom, bogom, crkvom i ljudima", kazao je Vučić, kako prenosi RTS.

On je naveo da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve, boga, ljubav i Srbiju i cjelokupan srpski narod.

"I njegov bog je bio bog razuma, koji prašta, razumije i voli. Onaj koji nas uči i koji nas čuva. Dobro je znao da su nada i vjera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razumije, koja pobjeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je gradio i završio je hram te i takve Srbije. Vjerovao je da veličina hrama nije u njegovoj dimenzijama i velelepnom mozaiku već u jedinstvu na koje poziva. Na mnogo načina i on je bio ovaj naš hram. Pred njim nije bilo zađevica i mržnje. Da vjerujemo u srpstvo i zajedništvo kako je i on vjerovao. Patrijarh Irinej je sklopio oči sa jednom željom za sve nas, da njegov hram nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, da volimo i radimo zajedno okupljeni u hramu ljubavi i mira. Obaveza je velika to za nas. I mnogo hramova smo porušili prije nego što nas je ubijedio da sačuvamo ovaj. Hoćemo li znati bez njega i bez njegove blage ruke i mirne riječi da ostanemo jedno u hramu", kazao je Vučić.

Kada se odvali gromada od stijene ostane praznina koju ni vijekovi ne mogu popuniti, poručio je on.

"Pamte se po ovozemaljskim tragovima koje su ostavili, po raskošnosti. Patrijar Irinej ostavio je djelo vrijedno divljenja. On je sagradio ovaj hram. Znam koliko je energije i ljubavi uložio u to. Spreman sam da kažem da njega nije bilo gradili bismo ovaj hram već decenijama. On je rekao da je ovaj hram nova Sveta Sofija. Volio je Rusiju, patrijarha Kirila, predsjedniku Putinu bio beskrajno zahvalan. Ali, nije bio nikada ni protiv koga sa Zapada. Bio je ubijeđen da možemo sa njima da gradimo mir", istakao je Vučić.

Vučić
Vučićfoto: Reuters

Irinej je, dodaje predsjednik Srbije, bio zaslužan za kulturu sjećanja.

"Danas zahvaljujući njemu govorimo više nego ikad o junacima sa Košara. Šest godina ima kako sa njegovim blagoslovom obilježavamo NATO agresiju, ne plašeći se da kažemo istinu bilo kome u svijetu", naveo je predsjednik.

Istakao je da je Irinej obnovio duh jedinstva srpskog naroda.

"Srbiju i Srspku nije odvajao jednu od druge. Zahvaljujući njemu nije bilo zađevica. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikad u istoriji", naveo je Vučić. "Ipak, najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija. I tu je postupao hladne glave, tražeći načine da barem ne priznamo nezavisnost KiM", dodao je on.

"Irinej je bio veliki patrijarh. Pomirio je crkvu u Americi. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubijedio papu Franju da Stepinac nije svetac. Završio je hram Svetog Save. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu i Svetog kneza Lazara", rekao je predsjednik Srbije.

"Hvala Vam Vaša svetosti, oče naš, na svakoj riječi kojoj si nas podučio. Ostaće Srbija na takvom putu, na tvom djelu", rekao je Vučić.

"Neumorno radio i brinuo o crkvi i narodu"

"Neka je večni pokoj našem patrijarhu i ocu našemu patrijarhu Irineju", rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom poslije opela.

"Evo nas iznenada i neočekivnao pored odra patrijarha, koliko juče bio je među nama, neumorno je radio i brinuo o crkvi i rodu našemu", rekao je Hrizostom.

Istakao je, kako prenosi RTS, da je Irinej patio i tugovao zbog podjela u pravoslavlju.

"Vijest je rastužila milione Srba širom svijeta i hrišćanske braća sa istoka, zapada, sjevera i juga. Punih 10 godina predvodio je nas, tiho i mudro", kazao je Hrizostom. "Odlikovao se dobrom naravi i gospodskom odmjerenošću, svjedočio je ljubav i dobrotu božju."

"Pored svih iskušenja i nevolja sa kojom je crkva prolazila ostao je nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske", kazao je mitropolit.

Prema njegovim riječima, patrijarh Irinej je dostojan učitelja patrijarha Pavla "a to nije bilo lako."

"Sveštenstvo, monaštvo i vjernici su ga voljeli kao roditelja"

Starješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić rekao je da je biti čovjek "težnja kojom cijelog života stremimno i da nas to stremljenje približava."

"Možemo danas reći da se patrijarh bogat ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem, ljude pridobija za dijalog", rekao je Lukić i dodao da je blagi osmijeh bio plod njegovog smirenja.

Ta blagost ga nije napuštala, rijetko ga je ko pamtio drugačije, istakao je Lukić.

Ako je nekom svešteniku skrenuo pažnju na ponašanje, to je činio obazrivo, rekao je Lukić, kako prenosi RTS.

Dolazak patrijarha na tron poslije patrijarha Pavla, čije je poštovanje bilo ogromno u narodu možda je i najveći pokazatelj njegove veličine, rekao je on.

Dodik: RS je bila njegova kuća jednako kao i Srbija

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Doodik rekao je da se okupljenjem ispred odra Irineja ispunjava njegova želja da "budemo sabirani kao narod" i da je Irinej imao snagu i moć da ij sabere i uvijek drži zajedno.

Republika Srpska u posljednjih 11 godina nije plakala ni veselila se bez patrijarha Irneja, rekao je Dodik, kako prenosi RTS.

"Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Republiku Srpsku. Kod nas nije bio gost, bio je pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga naše crkve", rekao je Dodik i dodao da je patrijarh bio neobično običan i skoroman čovjek.

Prema njegovim riječima, Irinej je uspijevao da iz mnogih izazova izlazi kao pobjednik. "On je sve radio bez mnogo buke", dodao je Dodik.

Pročitano pismo ruskog patrijarha

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila.

U pismu se, između ostalog, navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

"Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je ceo svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snagu uvijek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u posljednji čas svog zemaljskog života je podijelio stradanja onih vjernika čiji je život prekinula strašna epidemija", ističe se u pismu, kako prenosi RTS.

Kako se navodi u pismu, posljednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta hram Svetog Save u Beogradu.

"Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja", kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion.

Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovjek mira

"Mi smo u danima kada se u svijetu govori, viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovječanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovječanstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana", poručio je u govoru episkop bački Irinej, kako prenosi RTS.

U govoru tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za "udaljenost mira" leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je "mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira – sa samim Gospodom".

Episkop bački Irinej rekao je da je patrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama: neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise.

"Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovjek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima", kaže episkop bački.

Naveo je, kako navodi RTS, da je patrijarh Irinej bio predstojatelj crkve u vremenu koje nije nimalo lakše od ranijih, a sve je to, kaže, on morao da preživi i u svemu tome da pruži "istinski svetosavski i kosovsko-lazarevski odgovor na sva pitanja i iskušenja".

"Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žalošću", rekao je episkop.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je saopšteno da su Irineju sinoć odali počast, ispred MCP i Eparhije budimljansko-nikšićke: episkop dioklijski Metodije, protojerej-stavrofor i sekretar MCP Obren Jovanović, protojerej-stavrofor i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki i arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo.

"Delegacija će po blagoslovu njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikija prisustvovati sutrašnjoj Liturgiji i sahrani patrijarha Irineja. Po blagoslovu Svetog Sinoda na sutrašnjoj zaupokojenoj Liturgiji sasluživaće vladika Metodije i otac Gojko Perović", naveli su iz MCP.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je od posljedica obolijevanja od Kovida-19, a od 5. novembra se liječio na Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom do izbora novog patrijarha.

Bonus video: