Slovenija: Još 1.767 novozaraženih, preminulo 46 osoba

Vlada po odluci Ustavnog suda mora da svake sedmice odlučuje o trajanju mjera ili njihovom ublažavanju

2336 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u prethodna 24 sata, kako je danas saopšteno, potvrđeno 1.767 novih infekcija koronavirusom, a umrlo je 46 oboljelih osoba, pa će vlada popodne produžiti trajanje restrikcija za još nedjelju dana.

Medju 7.391 testiranim potvrđeno je 1.767 novozaraženih, a udio pozitivnih testova je 23,91, objavio je na Tviteru portparol vlade za KOVID-19 Jelko Kacin, prenijela je agencija Hina.

Dodao je da je to oko 300 manje novozaraženih u odnosu nego prethodni dan, što daje nadu da bi uskoro moglo da dodje do smirivanja epidemije.

Po podacima Ministarstva zdravlja tokom emidemije su potvrđene ukupno 71.073 infekcije, od kojih su aktivna 20.174 slučaja, dok 14-dnevna incidencija zaraze na 100.000 stanovnika iznosi 963.

U bolnicama su 1.302 pacijenta, 32 više nego u srijedu, a na intenzivnoj njezi 215, jedan manje u odnosu na juče.

Tokom epidemije ukupno je u Sloveniji umrlo 1.245 obolelih od KOVIDA-19.

Infektološkinja Bojana Beović koja vodi stručni tim Vlade za KOVID-19, izjavila je juče da se, uprkos najstrožim mjerama koje su u Sloveniji na snazi već mjesec dana, drugi talas epidemije ne smiruje, iako je to nekim zemljama poput Austrije uspjelo.

Ona je ocijenila da je slabije pridržavanje mjera i manjeg opreza u Sloverniji posljedica svakodnevnih polemika oko svrsishodnosti mjera, što forsiraju mediji i dio javnosti.

Objavljeno je da je Beović prijavila policiji anonimne prijetnje koje su joj upućivane zbog angažmana u stručnom timu, a isto je učinio još jedan član Vladinog tima.

Po najavama, Vlada Slovenije će danas popodne za još nedjelju dana produžiti trajanje strogih epidemioloških mjera čije se eventualno djelimično popuštanje može očekivati tek krajem decembra.

Vlada po odluci Ustavnog suda mora da svake sedmice odlučuje o trajanju mjera ili njihovom ublažavanju.

Bonus video: