Bregu: Regionalna saradnja je politički proces, Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište je dobar plan

"Zato samo radili da ovaj okvir bude realan i ostvariv. Kriza nameće dvije perspektive, jedna je unutrašnja, a druga vanjska. I dok pandemija Kovida -19 dramatično mijenja svijet i sve nas čini izuzetno ranjivim i krhkim, regionalizacija može izbiti kao alternativni put razvoju", rekla je Bregu

6907 pregleda 1 komentar(a)
Bregu, Foto: RCC
Bregu, Foto: RCC

Regionalna saradnja i regionalna integracija su dvije strane iste medalje. Integracija tržišta je možda više dio procesa evropske integracije. Regionalna saradnja, međutim, nije samo integracija tržiša, to je politički proces. Zato je Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, koji su potpisali lideri svih šest ekonomija Zapadnog Balkana prošlog mjeseca u Sofiji, dobar plan.

To je danas rekla generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na otvaranju samita Evropske unije i Zapadnog Balkana 2020 u organizaciji „Prijatelja Evrope“, navodi se u saopštenju Savjeta za regionalnu saradnju.

Ona je kazala da je ekonomska integracija u kojoj se ne vodi računa o ekonomskoj, političkoj i društvenoj realnosti je recept za neuspjeh.

"Zato samo radili da ovaj okvir bude realan i ostvariv. Kriza nameće dvije perspektive, jedna je unutrašnja, a druga vanjska. I dok pandemija Kovida -19 dramatično mijenja svijet i sve nas čini izuzetno ranjivim i krhkim, regionalizacija može izbiti kao alternativni put razvoju. Takvi napori se, međutim, prije ili kasnije suočavaju sa izazovima i kašnjenjima, a od nekih se iz različitih razloga odustaje. Početni koraci, kao što je dublja integracija među nama samima ne mogu uspjeti bez istovremenih daljih koraka ka integraciji naših tržišta u evropsko tržište. Samo na ovaj način ciljevi mogu biti i veći, a proces se smatrati uspješnim,“ dodala je Bregu.

Ona je samit otvorila sesijom „Podrška regionalizaciji: Most ka jačoj i stabilnoj demokratiji“ zajedno sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, saveznom ministarkom Austrije za Evropsku uniju i ustav Karolinom Edtstadler i zamjenikom ministarke vanjskih poslova Bugarske Petkom Doykovim.

Kako su kazali, četvrtu godinu zaredom Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) partner je vodećoj stručnoj organizaciji sa sjedištem u Briselu „Prijatelji Evrope“ (FoE) koja organizuje godišnji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Zapovjedništva američkih snaga za Evropu i programa Evropske unije „Evropa za građane“.

Bonus video: