Kosovo: Imeri nije više predsjednik pokreta Samoopredjeljenje

"Podnosim ostavku zbog nezadovoljstva i posljednjih događaja. Nadam se da će ova ostavka biti shvaćena kao alarm onih koji koriste metode linčovanja i insinuacija", kazao je Imeri na vanrednoj konferenciji za medije u sjedištu stranke
0 komentar(a)
Visar Imeri, Foto: Beta
Visar Imeri, Foto: Beta
Ažurirano: 02.01.2018. 19:52h

Visar Imeri podnio je danas poslije podne ostavku na mjesto predsjednika kosovskog pokreta Samoopredjeljenje zbog, kako je naveo, problema i neslaganja u stranci.

"Podnosim ostavku zbog nezadovoljstva i posljednjih događaja. Nadam se da će ova ostavka biti shvaćena kao alarm onih koji koriste metode linčovanja i insinuacija", kazao je Imeri na vanrednoj konferenciji za medije u sjedištu stranke.

On je rekao da dio članstva i rukovodstva stranke pozivajući se na (poslanika Samoopredjeljenja) Aljbina Kurtija vrijeđa one koji misle drugačije i poziva na njihov linč.

Imeri je rekao da je u suštini Samoopredjeljenja kao stranke bila lojalnost prema političkom konceptu, što sada nije slučaj i da zbog toga neće biti na čelu stranke.

"U posljednje vrijeme je bilo nepoštovanja mene kao predsjednika. U tim okolnostima je nemoguće da se radi", rekao je Imeri i izrazio nadu da zarad ličnih neslaganja i inata neće biti uništena stranka.

Prvi znaci neslaganja su se u javnosti pojavili nakon što je potpredsjednica Skupštine Kosova Aida Drguti javno uvrijedila Aljbina Kurtija. Ona se kasnije izvinila Kurtiju i članovima stranke ali je dodala da stanje u pokretu nije dobro i da neki pokušavaju da unesu strah u partijske redove.

Drguti je navela da u Samooprrdjeljenju postoje duboki problemi i neslaganja političke i organizacione prirode. Prema njenim riječima u pokret se uvodi političko jednoumlje kojim se ubija demokratija i iskrena, principijelna i otvorena diskusija o stavovima i organizacionim odlukama stranke.

Zbog podjela koje su se izbile u javnost Glavni odbor Samopredjeljenja je sredinom decembra na zahtjev više od dvije trećine članova odlučio da organizuje izbor predsjednika stranke.

Na početku sastanka je pročitano pismo Kurtija iz pritvora koje je naišlo da odobravanje i aplauz članova Glavnog odbora stranke.

Imeri nije bio na toj sjednici.

Osnovni sud u Prištini je 29. decembra poslanicima Samoopredjeljenja Aljbinu Kurtiju i Doniki Kadaj Bujupi ukinuo pritvor u kom su bili od 27. novembra.

Bonus video: