"Pokazao nepoštovanje": Komšić i Džaferović odbili sastanak sa Lavrovom

Lavrova je sam primio treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

11687 pregleda 18 komentar(a)
Lavrov juče u Istočnom Sarajevu, Foto: Betaphoto
Lavrov juče u Istočnom Sarajevu, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 15.12.2020. 10:15h

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su da prisustvuju današnjem sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Lavrova je sam primio treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi Kliks.

Komšić je naveo kako je za takvu odluku imao dva razloga, nedostatak državne zastave na jučerašnjem sastanku sa Dodikom i izjave kojima pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

"Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenju su učestvovali i predstavnici RS-a, kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštovanje ustavnog sistema i države Bosne i Hercegovine", kazao je Komšić, navodi Kliks.

Rekao je da su potezi jednog tako iskusnog diplomate unaprijed osmišljeni te kao takvi nisu prijateljski prema Bosni i Hercegovini.

Opredjeljene BiH je da s Rusijom ima najbolje moguće odnose, što sada nije slučaj, dodao je Komšić.

"Da stvar bude gora, juče je na društvenim mrežama objavljen stav portparolke ministra Lavrova, koji je svojevrsna prijetnja. Utisak koji smo imali je da oni dio države tretiraju kao nezavisnu državu".

On je kazao kako ovakvi potezi Lavrova ne mogu biti tretirani kao diplomatski skandal, jer iza ruskog ministra stoji veliki aparat koji sve u BiH zna i sve prati.

Džaferović je poručio da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku, te da svi moraju poštovati odluke koje su donijeli svi narodi u BiH.

"Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacija je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku", kazao je Džaferović, kako prenosi Kliks. On je kazao da Ruska Federacija kaže da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje suverentitet i teritorijalni integritet BiH.

"No, izjave juče na pres konferenciji ministra Lavrova, koje se ponavljaju kroz ponašanje ambasadora Rusije u BiH, govore nam nešto drugačije. Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njegove anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to juče nije ispoštovano", rekao je.

Džaferović je istakao da poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve anekse.

"Jedan od njih je i OHR, a odlazak OHR-a zagovaraju snage koje govore o secesiji i etničkim podjelama. To gospodin Lavrov zna, a ako kaže da se poštuje Dejtonski sporazum, onda se mora poštovati i OHR. BiH ne može normalno funkcionisati prema postojećem ustavu bez visokog predstavnika. Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati zakone i odluke koje je donijela BiH, između ostalog i evroatlantske integracije. Juče je sve to na neki način osporavano na pres konferenciji nakon sastanka", kazao je. Član Predsjedništva BiH je naglasio da je BiH multietnička država, a da su entiteti i država takođe multietnički, i da su građeni uz poštovanje svih naroda na teritoriji BiH, konstitutivnih i nekonstitutivnih, uz sprovođenje ekonomskih i ukupnih državnih reformi.

"Naši ciljevi su članstvo u EU i NATO savezu. To su definisani ciljevi Bosne i Hercegovine, a u tome su učestvovali svi narodi iz svih djelova BiH, pa i oni koji to danas negiraju. Komšić i ja smo se nakon dugog razmatranja odlučili na ovaj potez. Procijenili smo da je ovakav postupak jača poruka i za Rusku Federaciju i za našu domaću javnost i za cijeli svijet. Ovo je poruka i našim prijateljima iz Evrope, partnerima za članstvo u EU, partnerima za članstvo u NATO", kazao je i poručio:

"Mi smo ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom u BiH donesemo odluku svi mi, onda se svi moramo pridržavati te odluke. Oni koji žele biti naši prijatelji, a mislim da BiH i Rusija trebaju biti prijatelji, onda moraju poštovati odluke koje smo donijeli mi u BiH."

Lavrov je juče u Istočnom Sarajevu izjavio da bi svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma bio rizičan i mogao bi izazvati najozbiljnije posljedice.

„Dejtonski sporazum stvorio je krhku ravnotežu, svaki elemenat u ovom sistemu je vrlo važan i bez samo jedne komponente može biti ugrožen čitav sistem i može predstavljati prijetnju za čitavu stabilnost“, kazao je Lavrov na konferenciji za novinare poslije sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Lavrov, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BIH, smatra da sve probleme u toj zemlji treba rješavati kompromisom, dijalogom, bez miješanja stranih faktora u unutrašnja pitanja BiH. Govoreći o mandatu Visokog predstavnika, ocijenio je da je tim institutom nametnut zapadni protektorat u BiH i da je OHR već odavno trebalo da okonča svoj mandat u toj zemlji.

„OHR pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i suverenitetu BiH”, ocijenio je ruski šef diplomatije.

„Mi smatramo da su svi narodi u BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati dovoljno zreli da sami mogu rješavati pitanja bitna za njihove nacionalne interese. Ako postoje političke snage, koje podržavaju da o odnosima u BiH odlučuju strani igrači, oni nisu dobri predstavnici interesa svojih naroda”, kazao je Lavrov.

Bonus video: