I Hrvatska obustavila avio saobraćaj iz Velike Britanije

Britanske zdravstvene vlasti objavile su da se novi soj brže širi među populacijom, a još nije utvrđeno je li smrtonosniji

2560 pregleda 0 komentar(a)
Plenković, Foto: Betaphoto
Plenković, Foto: Betaphoto

Hrvatska će privremeno obustaviti putnički avio saobraćaj iz Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa koji je otkriven u toj zemlji, saopštio je premijer Andrej Plenković.

Poručio je da je prioritet zaštita stanovništva.

Britanske zdravstvene vlasti objavile su da se novi soj brže širi među populacijom, a još nije utvrđeno je li smrtonosniji. Britanski ministar zdravlja Mett Henkok rekao je da je novi soj koronavirusa "van kontrole". Zbog novog soja virusa je zatvoren London i dio Engleske, a to će potrajati dok se ne vakciniše stanovništvo.

Van Velike Britanije, nekoliko slučajeva je prijavljeno u Danskoj (9) te po jedan u Holandiji i u Australiji. Na pojavu novog soja virusa reagovale su i druge zemlje. Belgija, Holandija, Njemačka i Italija među prvima su odmah suspendovale sve vazdušne i željezničke veze s Velikom Britanijom. Ako je vjerovati diplomatskim izvorima iz Brisela, toj odluci sjutra će se pridružiti i veći dio članica Unije, prenosi HRT.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je svoje članice u Evropi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa. Preporučuje se da zemlje "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj. Kako navodi SZO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao uticati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", prema prvim informacijama. Ipak, nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje, navode iz SZO.

Bonus video: