U Srbiji objavljen operativni plan vakcinacije

Operativnim planom Instituta zа јаvnо zdrаvljе obuhvaćeno oko 1,75 miliona građana Srbije

6232 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Operativni plan za imunizaciju protiv Kovida-19, koji je objavio Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut", predviđa tri faze koje bi obuhvatile oko 1,75 miliona građana Srbije.

U prvoj fazi vakcinacije obuhvaćeni su zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od infekcije, kao i zaposleni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite.

Prioritetne grupe u zdravstvu obuhvataju zaposlene u jedinicama intezivnog liječenja u kovid-bolnicima, zaposlene u kovid-ambulantama domova zdravlja i prijemno-trijažnim centrima bolnica, radnike koji su u kovid-bolnicama u direktnom kontaktu sa oboljelima na odjeljenjima i zaposlene u laboratorijama za direktnu dijagnostiku Kovida-19.

U prioritetnu grupu spadaju i zaposleni na intenzivnom liječenju i hirurškim odjeljenjima u ne-kovid bolnicama, zaposleni na ostalim odjeljenjima u ne-kovid bolnicama i zaposleni u domovima zdravlja.

Planirano je da u ovoj kateogriji vakcinacije bude sprovedena na 60 do 80 odsto zaposlenih, odnosno oko 85.400 ljudi.

U prvoj fazi biće vakcinisane i starije usrasne grupe stanovništva.

Konkretno, imunizacija će se vršiti na osobama starijim od 65 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, osobama starijim od 75 godina u opštoj populaciji, kao i osobama u starosnoj grupi 65-74 godine u opštoj populaciji sa višestrukim faktorima rizika.

Obuhvat vakcinacije u ovoj kategoriji građana trebalo bi da bude između 75 i 80 odsto, odnosno oko 635.000 osoba.

U drugoj fazi koja obuhvata do 20 odsto od ukupnog broja stanovništva biće obuhvaćene starije uzrasne grupe koje nisu obuhvaćene u prvoj fazi, osobe sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije uzrasne grupe stanovništva, kao i zaposleni u određenim ustanovama od značaja za funkcionisanje društva.

Biće vakcinisani i zaposleni službama od vitalnog i posebnog značaja za funkcionisanje društva, koje će odrediti Vlada Srbije ili organ uprave kome Vlada povjeri izradu takve liste prioriteta, zaposleni u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi koji su posebno izloženi infekciji u neposrednom radu sa strankama, zaposleni u komunalnim i javnim preduzećima, u policiji i pravosuđu, kao i u obrazovnim ustanovama, od predškolskog do fakulteta.

Za drugu fazu planira se imunizacija sa obuhvatom od 10 do 80 odsto, odnosno oko 736.000 ljudi.

Ukoliko se obezbijede količine vakcine veće od potreba za vakcinaciju ciljnih grupa planiranih u prve dvije faze imunizacije, plan se proširuje na treću fazu, koja bi trebalo da obuhvati do 50 odsto ukupnog stanovništva Srbije.

Prioriteti za ovu fazu će se se određuju naknadno, "na osnovu novih saznanja o toku epidemije, imunogenosti vakcine, kao i na osnovu dostupnih količina vakcine".

U ovoj fazi trebalo bi da budu vakcinisani zaposleni u obrazovnim ustanovama sa manjim rizikom od transmisije virusa, esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora koje nije obuhvaćeno u drugoj fazi, zaposleni na proizvodnji vakcina i u laboratorijama na mjestima sa visokim rizikom za infekciju.

U trećoj fazi će se imunizovati i osobe koje su usljed svog socijalnog statusa u povećanom riziku od infekcije, kao što su migranti i tražioci azila u kolektivnom smještaju, građani koje žive u nehigijenskim naseljima, beskućnici i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu i zatvorenici stariji od 50 godina.

U ovim kategorijama planiran je obuhvat od 75 odsto za vakcinaciju, odnosno oko 446.000 osoba.

Vakcinacija zdravstvenih radnika vršiće se u posebno opredijeljenom prostoru zdrastvene ustanove, u domovima zdravlja biće vakcinisano starije stanovništvo, a zaposleni iz prioritnih grupa biće vakcinisani u posebno opredijeljenim prostorijama tih ustanova.

Kada je riječ o korisnicima gerantološkim centrima, oni će kao i do sada biti vakcinisani u tim ustanovama, dok će zatvorenici biti vakcinisani u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Migranti i tražioci azila biće vakcinisani u prihvatnim centrima, a za osobe koje žive u nehigijenskim naseljima, beskućnike i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu biće posebno organizovani vakcinalni punktovi.

Bonus video: