predsjednik skupštine srbije o izjavi vladike spc

Dačić: Grigorije da odluči je li vladika ili predsjednički kandidat

Na pitanje da li se Đilas krije ispod mantije Grigorija, Dačić je rekao kako misli da je to "glavna poruka"

4446 pregleda 39 reakcija 21 komentar(a)
Dačić, Foto: Shutterstock
Dačić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Socijalističke partije Srbije i Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da vladika diseldorfski i njemački Srpske pravoslavne crke, Grigorije, treba da se odluči da li će biti vladika ili predsjednički kandidat, navodeći da se iza njegove mantije krije predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i neki drugi opozicionari u Srbiji.

"Svaki građanin ima pravo da učestvuje u tome. Ovdje se samo postavlja pitanje da li će biti vladika ili će biti kandidat za predsjednika. Da li ima političke simpatije, pa mi to znamo, jer decenijama unazad on se deklarisao kao prijatelj sa ljudima iz Demokratske stranke", rekao je Dačić na TV Pink, navodeći da je vladika Grigorije izašao sa političkim projektom.

Na pitanje da li se Đilas krije ispod mantije Grigorija, Dačić je rekao kako misli da je to "glavna poruka", navodeći da se i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić pominje kao jedan od kandidata za predsjednika Srbije.

Dačić je rekao da opozicija procjenjuje da svaki kandidat nego oni iz opozicije ima veće šanse.

"Tako da ta ideja da se, na primjer, vladika Grigorije kandiduje na izborima nije nova ideja. Možda se on po prvi put sada oglasio u tom pravcu malo konkretnije nego što je to do sada uvek odbijao", rekao je Dačić.

On je rekao i da bi "parafrazirao Tita i njegovu izjavu - 'narod koji ima ovakvu omladinu nema razloga da brine za svoju budućnost'". "A ja kažem - vlast koja ima ovakvu opoziciju kao što su Đilas, Jeremić, Boško Obradović, nema razloga da brine za svoju budućnost. Slabiju opoziciju od ove teško da ćete da dobijete, zato sam i rekao da su amateri", rekao je Dačić.

Vladika Grigorije izjavio je ranije da ima plan da okupi što više mladih ljudi koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju kako bi napravili sistem u kome ništa neće zavisiti od jednog čovjeka, a odgovarajući na pitanje da li se može očekivati da se aktivno uključi u ovdašnju politiku rekao da već našao ove ljude, ali da neće iznijeti svoj plan jer bi to bilo neozbiljno.

Preporučujemo za Vas