Sinod SPC se ogradio od izjava episkopa Grigorija

"Sveti Arhijerejski Sinod se osjeća obaveznim da, s tim u vezi, sve one koji odnosne političke izjave pripisuju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ili ih na bilo koji način dovode u vezu sa njom, obavijesti da se radi o isključivo ličnom stavu i angažovanju pojedinca, i to ne u svojstvu arhipastira slovesnog Naroda Božjeg nego isključivo u svojstvu građanina"

14491 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Vladika Grigorije, Foto: Screenshot/Youtube
Vladika Grigorije, Foto: Screenshot/Youtube

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) ogradio se od izjava episkopa diseldorfskog i Nemačkog Grigorija, ocjenjujući da su one isključivo političkog, čak i stranačkog karaktera, i da nemaju dodirnih tačaka sa misijom SPC.

Vladika Grigorije, prošle sedmice je kazao da ima plan da okupi što više mladih ljudi "koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju kako bi napravili sistem u kome ništa neće zavisiti od jednog čovjeka".

"Sveti Arhijerejski Sinod se osjeća obaveznim da, s tim u vezi, sve one koji odnosne političke izjave pripisuju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ili ih na bilo koji način dovode u vezu sa njom, obavijesti da se radi o isključivo ličnom stavu i angažovanju pojedinca, i to ne u svojstvu arhipastira slovesnog Naroda Božjeg nego isključivo u svojstvu građanina. Koliko je dozvoljena i blagoslovena politička ili državno-pravna aktivnost epikopa i klirika o tome rasuđuje i prosuđuje, autonomno i samostalno, na osnovu svoga kanonskog poretka, isključivo Crkva", navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Gostujući u “Pregledu dana” Newsmax Adria, Grigorije je rekao "ako nešto mogu da učinim za moj narod i ako to narod očekuje, ja želim da skupim 30, ako je moguće i 300 ljudi, između 30 i 60 godina, koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju".

On je naveo, "jedan divan primjer ovih dana među nekim mladim ministrima koji su se vratili u Crnu Goru iz Japana, Amerike, Evrope i koji se prosto žrtvuju za svoju otadžbinu".

"To je, ja mislim put koji možemo očekivati i to je ono što nas može izvesti iz ovoga u čemu se sada nalazimo, a što možemo ocijeniti kao nešto što uopšte i ništa ne valja".

Bonus video: