Nova.rs: Irinej koristi Sinod da zbog Vučića udari na Grigorija

Prema informacijama portala nova.rs, Sinod nije zasijedao u prethodnom periodu, što je inače praksa kad se saopštavaju stavovi ovog crkvenog tijela, već je to učinjeno mimo pravila

17041 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Vladika Grigorije, Foto: Eparhija-zahumskohercegovacka
Vladika Grigorije, Foto: Eparhija-zahumskohercegovacka

Najnovije saopštenje Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), u kojem se to crkveno tijelo ograđuje od izjava episkopa Grigorija (Durića), nastalo je bez prethodne saglasnosti svih članova, iako je to pravilo, piše nova.rs.

Kako saznaje Nova.rs, Sinod uopšte nije ni zasijedao, već je prenijet stav episkopa Irineja Bulovića.

Sinod SPC ogradio se u ponedjeljak od izjava episkopa diseldorfskog i Njemačkog Grigorija, ocjenjujući da su one isključivo političkog, čak i stranačkog karaktera, i da nemaju dodirnih tačaka sa misijom SPC.

“Zbog toga Sinod obavještava sve one koji te političke izjave pripisuju SPC ili ih na bilo koji način dovode u vezu sa njom, da se radi o isključivo ličnom stavu i angažovanju pojedinca, i to ne u svojstvu episkopa, nego isključivo u svojstvu građanina”, stoji između ostalog u saopštenju koji potpisuje kancelarija Sinoda.

Prema informacijama portala nova.rs, Sinod nije zasijedao u prethodnom periodu, što je inače praksa kad se saopštavaju stavovi ovog crkvenog tijela, već je to učinjeno mimo pravila.

Kako navode, izvor nova.rs iz Patrijaršije SPC ističe da je do izbora patrijarha stav Sinoda jednak stavu poglavaru crkve, te da iza pomenutog saopštenja stoji najuticajniji sinodalac Irinej Bulović.

“Iako vladika Irinej ima potpunu vlast i kontrolu nad Sinodom, on se nije čak ni potrudio da zakaže sjednicu, već je kao stav tog tijela izneo svoje mišljenje samo da bi učinio zadovoljnim predsjednika Vučića. U toku je izbor patrijarha i on baš na ovaj način želi da povrdi da je privržen vlastima”, navodi sagovornik, dodajući da je Sinod morao da se oglasi i kad su pojedini episkopi hvalili predsednika Srbije."

“Dovoljno je pogledati svježe hvalospeve episkopa Sergija, Porfirija i Heruvima predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji su čista jeres, a koje Sinod nije osudio. Naprotiv, sve te pohvale su objavljene na sajtu SPC. U saopštenju nije precizirano od čega se Sinod ograđuje iz intervjua koji je za Newsmax Adria dao vladika Grigorije. Da li se ograđuju od vladikinog stava o Kosovu ili možda od stava da nam je potrebna država i crkva po uzoru na Svetog Savu. Nije jasno ni u kom dijelu vladika Grigorije Sinodu djeluje kao partijski čovek, osim ako neki od njih nisu nosioci članskih karata Srpske napredne stranke, pa im svako različito mišljenje djeluje kao opoziciono”, ističe izvor Nove.

On poručuje da je saopštenje Sinoda, kao i ograđivanje od vladike Grigorija, ništa drugo do pritisak na članove Sabora SPC i jasna poruka kako bi trebalo da glasaju tokom izbora za novog patrijarha.

“Aktivnosti državnih tabloida, državnih funkiconera, što javne, što tajne, nisu ništa drugo do pritisak kako doći do podobnog patrijarha. Sve drugo što se može čuti iz režimskih glasila proteklih dana nije ništa drugo do zamajavnje umorne javnosti koja bi trebalo da povjeruje da umjesto za patrijarha jedan vladika želi da trči trku za prdsjednika. Istina je upravo suprotna. Jedan predsjednik trči trku za svog novog srpskog patrijarha, a Grigorije mu se samo našao na putu”, zaključuje sagovornik Nove.

Bonus video: