treća vakcina u upotrebi u srbiji

U Beograd stiglo milion doza kineske vakcine, Vučić najavio da će se njom vakcinisati

Vakcina će, ukoliko poslije provjere dobije dozvolu Agencije za ljekove i medicinska sredstva, biti u upotrebi možda već u nedjelju ili u ponedjeljak, piše RTS

11579 pregleda 901 reakcija 78 komentar(a)
Vučić jutros na aerodromu, Foto: Instagram.com/avucic
Vučić jutros na aerodromu, Foto: Instagram.com/avucic

Danas je u Srbiju dopremljeno milion doza vakcine kompanije "Sinofarm" iz Kine.

Kineska "Sinofarm" je treća vakcina koja će biti u upotrebi u Srbiji, nakon "Fajzerove" i ruske "Sputnjik V". Efikasnost "Sinofarm" vakcine je, u zavisnosti od izvještaja, između 80 i 86 odsto, navodi RTS.

Vakcina će, ukoliko poslije provjere dobije dozvolu Agencije za ljekove i medicinska sredstva, biti u upotrebi možda već u nedjelju ili u ponedjeljak.

U pitanju je klasična vakcina napravljena po starom principu, što znači da je napravljena od umrtvljenog virusa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija sve vakcine koje stižu u tu državu nabavila bilateralno, u direktnom dogovoru sa proizvođačima, a ne preko Kovaks programa.

Srbija, kako je precizirao, još nije dobila nijednu vakcinu preko Kovaksa, već su sve vakcine koje su stiglae u zemlju rezultat bilateralnih dogovora - sa Amerikancima za Fajzer, sa Rusima za Sputnjik V i sa Kinezima.

"Srećom, bili smo dovoljno pametni da radimo za zemlju i da izvučemo najviše od naših partnera. Imam iskustva, znam kako to ide i koliko morate da se borite da bi zemlja nešto dobila. Ima zemalja koje nemaju nijednu vakcinu", rekao je Vučić.

"Dolazak kineske vakcine izraz velikog prijateljstva"

Predsjednik Srbije rekao je za kinesku državnu televiziju da je dolazak kineske vakcine dokaz velikog prijateljstva Srbije i Kine i najavio da će se on vakcinisati upravo tom vakcinom.

Vučić je, za kinesku televiziju CCTV, kazao da je došao na aerodrom da iskaze poštovanje i kaže sve najbolje o pravom prijateljstvu koje Srbija njeguje sa Kinom. Kao odgovor na to prijateljstvo, dodaje, dobili su vakcine, na čemu je posebno zahvalan predsjedniku Kine Si Đipingu.

Iskazao je posebnu zahvalnost i ambasadorki Kine u Beogradu Čen Bo, koja je, prema njegovim riječima, uložila velike napore u važan poduhvat.

"Nadali smo se vakcinama iz Kine, ali nije bilo lako to i očekivati. Kao običan čovjek i predsjednik Srbije uvjeren sam u kvalitet kineske vakcine, o čemu će odlučiti naša nadležna agencija"; objasnio je Vučić.

"Imao sam nedavno jednu drugu infekciju, ne koronu, pa mislim da ću za desetak dana dobiti ovu vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbjedna i kvalitetna", podvukao je Vučić.

Kazao je da je ponosan kao predsjednik Srbije što im je pošlo za rukom da se dobije milion doza vakcina iz Kine, koje će "spasiti mnogo života".

Podsjetio je da u Srbiji imaju vakcine Biontek-Fajzer, Sputnjik i sada kinesku vakcinu iz Pekinga.

Ukazao je da je premijerka Ana Brnabić primila Fajzerovu vakcinu, predsjednik Skupštine Ivica Dačić rusku, a da će on najvjerovatnije primiti kinesku.

"Onda ćemo dobiti Astra Zeneka vakcinu. To pokazuje sposobnost srpskog političkog liderstva. Dokaz je da ne strahujemo da pokazujemo veliko prijateljstvo sa Kinom, koje ne krijem nigdje, već se time ponosim i uložiću još napora da ga dalje izgrađujemo", zaključio je Vučić u izjavi kineskoj televiziji koja je propratila dolazak kineskih vakcina u Srbiju.

Novinari na listi prioriteta za vakcinisanje

Vučić je zatražio od Vlade Srbije da novinare stavi na listu prioriteta za vakcinisanje.

Rekao je da je zamolio vladu da to učini, a na inicijativu Udruženja novinara Srbije.

Preporučujemo za Vas