Stati na put zlostavljanju

Glumica Milena Radulović ističe da napastvovanje koje je trpjela u školi glume od nastavnika Miroslava Mike Aleksića "nije samo njena priča”

15047 pregleda 18 komentar(a)
Milena Radulović, Foto: Printscreen
Milena Radulović, Foto: Printscreen

Kada je u subotu 16. januara odjeknula vijest o tome da je mlada i uspješna glumica iz Srbije, Milena Radulović, javno optužila za silovanje “čuvenog” nastavnika glume, Miroslava Miku Aleksića, svaka druga informacija iz oblasti filma i umjetnosti ostala je van fokusa i pažnje javnosti, makar regionalne.

Radulović je za “Blic” ispričala kroz šta je prolazila dok je bila dio “Mikine škole”, a nedugo zatim mediji su prenijeli i da je Aleksić uhapšen zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje koje je podnijelo još nekoliko djevojaka, od kojih su neke i maloljetne. I sama Radulović je medijima kazala da je bila maloljetna kada se prvi put suočila sa nastavnikovim napastvovanjem, što se desilo 2012. godine kada je imala 17, a on 61 godinu.

Seksualno zlostavljanje se ponovilo više puta, a Radulović za “Blic” kaže i da sve to “nije samo njena priča”.

Policija u Srbiji sumnja da je Aleksić od 2012. do 2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je i vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica koje su do juče podnijele prijavu. Pored njih, postoji sumnja da je Aleksić seksualno napastvovao još osoba, pa policija apeluje da se to može prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107.

Podrška Mileni Radulović i drugim djevojkama koje su podnijele tužbu protiv Aleksića stigla je od brojnih kolega, ljudi iz javnog života, nevladinih organizacija, “običnih ljudi”, ali i od mnogih pojedinaca koji su i sami prošli kroz ovu školu glume. Podrška nije izostala ni onima koji o zlostavljanju ćute usljed bilo kakvih razloga, pa je sa raznih strana upućeno i mnogo riječi ohrabrenja da se i oni odvaže i progovore o tome.

“Progovaranje Milene Radulović i ostalih djevojaka o seksualnom uznemiravanju i nasilju koje su doživjele na časovima glume kod Miroslava Aleksića predstavlja nemjerljivo hrabar i dragocjen čin koji ne zaslužuje ništa sem čiste podrške”, poručila je istoričarka umjetnosti i jedna od urednica magazina “Elle” Iva Parađanin.

Pored masovne podrške od kolega i javnosti iz Srbije, na društvenim mrežama su se oglasili i mnogi filmski radnici iz Crne Gore, među kojima je i jedna od najpoznatijih domaćih glumica Dubravka Drakić. Ona je na svom Fejsbuk profilu poručila:

“Ko spasi jedno dijete, spasio je čitav svijet. Hvala, Milena Radulović”, dok je poznati mladi reditelj Ivan Marinović napisao:

“Spasila je jednim potezom puno djece u budućnosti”.

Bura komentara podrške stiže sa svih strana, a kada je u pitanju odgovornost, direktorica Centra za ženska prava Crne Gore Maja Raičević, bila je jasna. “Nema ‘ali’ kad je u pitanju seksualno zlostavljanje”, objavila je ona. Mlada i hrabra Radulović otvorila je globalno važnu temu svojim istupanjem. Tako je na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram, Tviter veliki broj nekadašnjih polaznika “prestižne” škole glume podijelio svoje iskustvo. Bilo je onih koji su priznali da su imali slično iskustvo, ali i onih koji tvrde da im nikada nije ulivao povjerenje i poštovanje.

“’Grupe’ sam se uvijek klonila jer mi je već u ideji bila previše ograničavajuća. A Milena je sasvim izvijesno preživjela i živi svoj pakao lijepe mlade žene na filmu. Nije usamljena! Izvijesno da je njena objava nema interesni cilj, već ljudski. Poštovanje za snažnu, hrabru, mladu, lijepu i uspješnu koleginicu. Puna podrška”, objavila je na svom Fejsbuk profilu glumica, rediteljka, producentkinja Jelena Ivanišević Paunović, poznatija kao Jelena Mila koja od devedesetih godina živi u Švedskoj.

Pored nje, većina polaznika škole glume saglasna je u tome da su strogoća i “Mikin metod” po kojem je Aleksić bio čuven, prelazili granice vaspitnog i obrazovnog modela edukacije, a sa psihološkog stanovišta su ostajale posljedice nakon niza uvreda, provokacija, podrugivanja na ličnoj osnovi, što je za dječiju i tinejdžersku dob posebno osjetljivo.

Radulović je “Blicu” kazala da je grupa imala dobre strane poput obaveznog čitanja knjiga, odlaska u pozorište, gledanja filmova, a uz sve to se propagirala religija i potencirala samostalnost kod djece, a isključenost roditelja. “U novembru se pojavila nova Mikina žrtva. Maloljetna, meni do tada nepoznata, pozvala me je, a zatim smo se povezale. Povezale smo se sa još nekoliko djevojaka, razgovarale i odlučile da je vrijeme da ovo prestane. S ovom sviješću, skrivanje zločina i prećutkivanje bilo bi jednako što i sam zločin. Postale bismo saučesnice ako bismo sada prećutale neposredno znajući da postoji još pet potencijalnih novih maloljetnih žrtava”, rekla je Radulović “Blicu”. Miroslav Mika Aleksić je filmski reditelj, producent, glumac i pedagog kroz čije radionice je prošlo više od 3.000 mladih, a neki od aktuelnih uspješnih glumaca iz njegove škole su i Nikola Kojo, Viktor Savić, Boris Milivojević, Vuk Kostić, Mirka Vasiljević, Marija Bergam, Nikola Đuričko, Mirjana Joković... “Posle teške unutrašnje borbe, neke hrabre devojke i ja riješile smo da stanemo na put mračnom krugu zlostavljanja. Nećemo odustati”, zaključila je Radulović na Instagramu.

Zahvaljujući pokretu #MeToo osuđen 201 zlostavljač

Prije oko tri godine u Sjedinjenim Američkim Državama je osnovam pokret žena, ponajviše iz filmske industrije, "I ja" (#MeToo) zahvaljujući kojem je u SAD otkriven i osuđen 201 seksualni zlostavljač. Sve je krenulo od skandala sa producentom Harvijem Vajnstinom. "Mnogi seksualni zlostavljači su bili aktivni godinama, a onima koje su uznemiravali izgledalo je kao da nikada neće platiti za to, ali je tada došao zvaničan izvještaj koji je detaljno opisao seksualne napade i uznemiravanja Vajnstina, čemu je uslijedio i 'njegov pad iz holivudskih visina'", pisao je Njujork tajms ranije. Pokret MeToo poprimio je globalne razmjere, najmanje 920 žena je prijavilo seksualno zlostavljanje, a veliki uticaj pokreta je promijenio i tokove moći, zaključio je Njujork tajms.

Bonus video: