"sistem kovaks očigledno u kolapsu, niko nema informacije kada će vakcina stići"

Dodik: Zamoliću Vučića da dio vakcina ustupi Republici Srpskoj

Banjalučki mediji su prenijeli da je on rekao da je Srbija, gde je danas počela masovna vakcinacija, "na najbolji mogući način" obezbijedila vakcine, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao BiH

3153 pregleda 4 komentar(a)
Vučić i Dodik, Foto: BETA
Vučić i Dodik, Foto: BETA

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Republici Srpskoj dodijeli dio vakcina protiv korona virusa, koje Srbija ima.

"Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine vakcina dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju", kazao je Dodik.

Banjalučki mediji su prenijeli da je on rekao da je Srbija, gde je danas počela masovna vakcinacija, "na najbolji mogući način" obezbijedila vakcine, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao BiH.

"Republika Srpska je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići", rekao je Dodik.

On je kao "krajnje nekorektno" ocijenio što se zemlje koje su uspjele da vakcinišu znatan deo svog stanovništva, na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.On je ocijenio da je sistem Kovaks "očigledno u kolapsu" i da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

"O tome može samo da se nagađa, daju se okviri koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspjeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča", ocijenio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da je tim načinom onemogućeno da razni faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, budu kupac vakcina.

"Umjesto toga, natjerali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspješnu nabavku vakcina", kazao je Dodik.

Predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija, nedavno je izjavio da će prve količine vakcina protiv korona virusa u BiH stići krajem januara i da će to biti vakcina "Fajzer". Ministar zdravlja RS Alen Šeranić danas je takođe rekao da od Kovaks programa krajem januara očekuje prvu isporuku vakcina za BiH i RS.

On je rekao da bi u RS uskoro mogle da stignu ruske vakcine "Sputnjik V", mada nije jasno kako, s obzirom na to da je za to potrebna dozvola Agencije za lekove BiH, kao i jer entiteti ne mogu samostalno naručivati vakcine.

Preporučujemo za Vas