Hristijan Mickoski novi predsjednik VMRO DPMNE

Vanrednom kongresu koji je održan u Valandovu, nijesu prisustvovala 133 delegata, među kojima i uticajni članovi stranke kao što je vođa poslanika u Sobranju Makedonije Ilija Dimovski, bivši predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski i bivši ministar spoljnih poslova Antonijo Milošoski
102 pregleda 1 komentar(a)
Hristijan Mickoski, Foto: Twitter
Hristijan Mickoski, Foto: Twitter
Ažurirano: 23.12.2017. 18:55h

Za novog predsjednika VMRO DPMNE izabran je Hristijan Mickoski, dosadašnji generalni sekretar najveće opozicione stranke u Makedoniji.

Mickoski je bio jedini kandidat i imao je neformalnu podršku dosadašnjeg dugogodišnjeg lidera Nikole Gruevskog. Od 438 delegata za izbor Mickoskog su glasala 376, dok su 52 listića bila nevažeća.

Vanrednom kongresu koji je održan u Valandovu, nijesu prisustvovala 133 delegata, među kojima i uticajni članovi stranke kao što je vođa poslanika u Sobranju Makedonije Ilija Dimovski, bivši predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski i bivši ministar spoljnih poslova Antonijo Milošoski.

Njih trojica su zajedno sa još pedesetak funkcionera i osnivača stranke početkom sedmice zatražili odlaganje vanrednog kongresa za februar, jer se sada favorizuje jedan kandidat i zato što se ne održava u demokratskim uslovima.

Gruevski, koji je proglašen za počasnog predsjednika VMRO DPMNE, u dužem govoru je optužio neke od svojih dosadašnjih bliskih saradnika da su izdali partiju i pozvao na konsolidaciju stranke.

"Jedan od razloga za poraz na lokalni izborima je izdaja ljudi iz partije", rekao je Gruevski, kojem je na vanrednom kongresu usvojena ostavka.

Gruevski je 10. decembra Centralnom komitetu VMRO DPMNE podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika stranke na kojem je bio 15 godina, a u tom periodu je bio 10 godina makedonski premijer.

Na čelu VMRO DPMNE 2002. godine je zamijenio osnivača i prvog predsjednika te stranke Ljupča Georgijevskog koji se povukao zbog unutarpartijskh previranja posle neuspjeha na izborima.

Protiv Gruevskog i njegovih bliskih saradnika vodi se više istraga i sudskih procesa zbog sumnje da su dok su bili na vlasti od 2006. do polovine ove godine namiještali izbore i krali novac iz državnog budžeta.

Bonus video: