Slovenija: Pad broja žaraženih koronavirusom, prvo značajnije popuštanje restriktivnih mjera

Prema trenutnim podacima, u Sloveniji je 20.869 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom

3202 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1.698 novozaraženih koronavirusom, čime se nastavio pad broja pozitivnih slučajeva i zbog čega se tamošnja vlada sprema na prvo značajnije popuštanje restriktivnih mjera.

Zbog povoljnijih podataka koji pokazuju da se epidemija ipak smiruje, premijer Janez Janša najavio je da će vlada danas raspravljati o djelimičnom popuštanju mjera i restrikcija u regijama koje pokazuju najbolje rezultate, prenijela je Hina.

Dodao je da bi u Sloveniji, s obzirom na dostupnost vakcine i uz njihovu bržu primjenu, do početka ljeta moglo biti vakcinisano 70 odsto stanovništva.

Kako prenose slovenski mediji, nastavi li se povoljan trend, iduće nedjelje bi u 9 od 13 regija mogle ponovo biti otvorene osnovne škole, ali samo za učenike prva tri razreda i vrtići, a nastava bi počela u utorak jer bi se u ponedjeljak prije toga masovno testirali učitelji i vaspitači.

Prema trenutnim podacima, u Sloveniji je 20.869 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U zadnja 24 sata od posljedica kovida-19 umrlo je još 25 ljudi, pa je broj ukupno preminulih od početka epidemije 3.206.

Bonus video: