Ruska policija uhapsila pet saradnika Navaljnog

"Kremlj ima napad panike. Oni naređuju da svi budu privedeni", rekla je Sobol za “Current Time”

4281 pregleda 2 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: REUTERS
Aleksej Navaljni, Foto: REUTERS

Ruski zvaničnici pojačali su kampanju protiv zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog (44), uhapsivši pet njegovih saradnika i upozoravajući društvene mreže i nezavisne medije da ne prenose informacije o protestima najavljenim širom zemlje ovog vikenda.

Među uhapšenima su Ljubov Sobol, advokat i saveznik Navaljnog, Vladlen Los, advokat Fondacije za borbu protiv korupcije, Anastasija Pančenko, koordinatorka organizacije Navaljnog u južnom Krasnodarskom regionu, Georgije Alburov, službenik pomenute Fondacije, i portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.

Kasno u četvrtak veče, Sobol je izašla iz moskovske policijske stanice u kojoj je bila od jutra.

"Kremlj ima napad panike. Oni naređuju da svi budu privedeni", rekla je Sobol za “Current Time”, TV program Radija Slobodna Evropa na ruskom, ispred policijske stanice, opisujući ponašanje vlasti kao "apsolutno bezakonje".

Nekoliko pritvorenih ima ročišta zakazana za petak, 22. januar, uključujući Jarmiš i Sobol.Los, koji je bjeloruski državljanin, napisao je na Tviteru da je nakratko zadržan i obaviješten da mora da napusti Rusiju do 25. januara.

Policijska akcija je uslijedila dva dana uoči planiranih demonstracija u nekoliko desetina gradova u subotu 23. januara u znak podrške Navaljnom nakon njegovog zatvaranja prošlog vikenda po povratku u Rusiju iz Njemačke, gdje se od avgusta liječio od gotovo kobnog trovanja nervnim agensom.

Navaljnom, najistaknutijem kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, određen je pritvor od 18. januara na mjesec dana na skraćenom ročištu u policijskoj stanici u Moskvi dan nakon dolaska iz Njemačke.

Bonus video: