ODBIJEN ZAHTJEV BRANILACA

Tači i ostali optuženi ostaju u pritvoru

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bjekstva, opstrukcije postupka, uticanja na sjvedoke i činjenja daljih krivičnih djela

5612 pregleda 19 komentar(a)
Tači, Foto: Reuters
Tači, Foto: Reuters

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu odbio je zahtjev branilaca nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsjednika Kosova Hašima Tačija za privremeno puštanje na slobodu.

Istu odluku je donio i povodom zahtjeva branilaca Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija koji su zajedno sa Tačijem optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, saopšteno je danas iz tog suda u Hagu.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bjekstva, opstrukcije postupka, uticanja na sjvedoke i činjenja daljih krivičnih djela, navodi se u odluci sudije, kako prenosi Tanjug.

Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode nudeći garancije da neće pobjeći, tražeći zamjenu pritvora za kućni pritvor i druge mjere, međutim sudija smatra da to nije dovoljno.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

On je prethodno podnio ostavku i predao se sudu u Hagu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine širom 40 mjesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili “pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima”.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose “individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK”.

Preporučujemo za Vas