Vučić: Srbija će imati ozbiljnu podršku Francuske na putu ka EU, biće velikih promjena

Vučić je kazao da je način na koji mu je ukazano gostoprimstvo u Parizu "dokaz istinskog prijateljstva prema Srbiji i posvećenog pristupa Makrona rješavanju problema na Zapadnom Balkanu"

8883 pregleda 16 komentar(a)
Makron i Vučić, Foto: Reuters
Makron i Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da će Beograd imati ozbiljnu podršku Francuske na putu ka EU i da vjeruje da će u procesu pristupanja biti velikih promjena i drugačijeg pristupa.

On se danas sastao predsjednikom Francuske Emanuelom Makoronom i tom prilikom je kazao da su najviše razgovarali o odnosu Beograda i Prištine i da su to pitanje povezivali s evropskim putem Srbije.

"Vjerujem da će biti velikih izmjena i drugačijeg pristupa u skladu s novom metodologijom (u pregovorima o članstvu u EU) koju je Srbija prihvatila. Sada će nam poglavlja otvarati po klasterima i vjerujem da u jednoj godini možemo da otvorimo više poglavlja nego u prethodne tri ili četiri godine", kazao je Vučić.

On je naveo da "zbog geopolitičke promjene odnosa snaga u svijetu ne bi isključio da dođe i do nekih drugih sporazuma u budućnosti koji bi i Srbiji i EU pomogli, a koje danas niko i ne nazire".

"Vjerujem da postoje neka inovativna rješenja o kojima je moguće razgovarati, ali nisam vlastan da prvi govorim o tome u javnosti, prepustiću to našim francuskim prijateljima", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je način na koji mu je ukazano gostoprimstvo u Parizu "dokaz istinskog prijateljstva prema Srbiji i posvećenog pristupa Makrona rješavanju problema na Zapadnom Balkanu". "Pokazao je nevjerovatnu srdačnost, doživeo sam stvari koje nisam ni sanjao, vodio me je u vinski podrum Jelisejske palate. U dva navrata smo imali razgovore u četiri oka", naveo je predsednik Srbije

Kako prenosi N1, Vučić i Makron su razgovarali i o metrou čija je izgradnja najavljena u Beogradu.

Naveo je da su francuske firme koje će učestvovati u opremanju metroa ponudile šest rješenja za vozove za metro, od kojih će građani Beograda birati tri rešenja

Vučić vjeruje da će se prva linija završiti prije kraja 2027. i početkom 2028. a da obje linije budu završene do 2030. dodajući da bi to bio fantastičan uspeh, a da bi Beograd time riješio sve svoje probleme.

Naveo je da je razgovarano i o bilateralnim odnosima i konkretnim projektima. Rekao je da je razmjena sa Francuskom tokom 2019. godine bila dva i po puta veća nego 2010. godine, da je pretprošle godine bila 1,2 milijarde evra razmjenu.

Vučić je najavio da će Makron opet posjetiti Srbiju.

"Makron dolazi u septembru ili oktobru u Srbiju, biće to velika posjeta, imaćemo mnogo ugovora da potpisujemo. Uvjeren sam da ćemo napraviti veliki rezultat u odnosima Srbije i Francuske, u interesu građana Srbije", rekao je Vučić televiziji Pink.

"Nismo nimalo srećni zbog uspostavljanja odnosa Izraela i Kosova"

Vučić je izjavio da Beograd nije nimalo srećan zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova i da to neće pozitivno uticati na odnose Srbije sa jevrejskom državom.

Povezani članci

01. Februar 2021.

Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

"To je bilo očekivano već šest mjeseci, zato u Vašingtonu (4. septembra) i nismo htjeli da potpišemo dokument zajedno s Albancima i Amerikancima. Nismo htjeli to da podstičemo, već da podstaknemo Izrael da to ne uradi, ali Izrael je izabrao da im je Amerika najvažnija. To neće sjajno uticati na naše odnose, ali otvara neke druge perspektive o kojima ne bih sada da govorim", rekao je Vučić televiziji Pink.

Posle sastanka s predsjednikom Francuske Emanuelom Makoronom, Vučić je kazao da posle uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova više nijedna muslimanska zemlja neće htjeti da prizna kosovsku nezavisnost.

Vučić je naveo da će Srbija sada čekati da vidi da li će Priština da poštuje svoj dio vašingtonskog sporazuma i da li će dozvoliti da se pravi pruga od Prištine do Merdara.

"Cijeli trik je da oni hoće da prave prugu preko Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zvečana sa Kraljevom i Raškom da bi nam uzeli srpske željeznice na sjeveru Kosova. Mi smo tražili i put i prugu od Prištine do Merdara, oni za to nisu zainteresovani, jer tu nema srpske željeznice koju bi mogli da uzmu", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija sada čeka podjelu energetskih reursa jezera Gazivode sa Kosovom, na osnovu vašingtonskog sporazuma, jer Beograd "trenutno nema ništa" od Gazivoda.

"Vidio sam da je (zvaničnik američkog Stejt departmenta Metju) Palmer strahovito upirao da se završi sporazum Izraela i Kosova, a znam da je bio protiv vašingtonskog sporazuma. E sad ćemo da vidimo da li hoćeš da podelimo energetske reurse jezera Gazivoda", naveo je Vučić.

Bonus video: