Izraelski mediji: Ambasada Kosova biće treća u Jerusalimu

Većina ostalih zemalja koje imaju diplomatske odnose s Izraelom otvorile su ambasade u Tel Avivu da bi izbegle gnijev Palestinaca koji teže da u istočnom Jerusalimu bude glavni grad njihove buduće države

8634 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Priština će otvoriti ambasadu u Jerusalimu i biće to tek treća diplomatska misija u tom gradu, čiji je istočni dio osvojio Izrael u Šestodnevnom ratu 1967. godine i potom ga anektirao, javljaju danas izraelski mediji nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa Kosova i jevrejske države.

Za sada su tamo ambasade otvorile samo SAD i Gvatemala, a Kosovo će biti prva zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom koja će u Jerusalimu otvoriti diplomatsko predstavništvo.

Povezani članci

01. Februar 2021.

Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

Isti izvori navode da je i Srbija najavila da će preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim ali to nije učinila.

Većina ostalih zemalja koje imaju diplomatske odnose s Izraelom otvorile su ambasade u Tel Avivu da bi izbegle gnijev Palestinaca koji teže da u istočnom Jerusalimu bude glavni grad njihove buduće države.

Odluka o međusobnom priznanju Kosova i Izraela donijeta je u septembru prošle godine u Bijeloj kući, kada su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti pristali da normalizuju ekonomske odnose, zahvaljujući posredovanju tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa, podseća AP.

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi je danas izjavio da "Izrael želi stabilan Balkan" , dodavši da "smatra Srbiju značajnim partnerom na Balkanu".

Trampova administracija je priznala Jerusalim kao izraelski glavni grad krajem 2017. i preselila tamo svoju ambasadu naredne godine u maju.

Ona je ohrabrivala druge zemlje da učine isto, što su Palestici kritikovali, kao mnogi u Evropi jer izraelsko palestinski sukob nije riješen.

Danas je na virtueloj ceremoniji uspostavljanja odnosa Kosova i Izraela otkrivena ploča koja će biti postavljena na budućoj ambasadi Kosova, a očekuje se da misija bude otvorena u julu.

Izraelski mediji su ranije objavili da Izrael neće za sada otvarati ambasadu u Prištini, te da će postaviti nerezidencijalnog ambasadora.

Na virtuelnoj ceremoniji je ministar Aškenazi sa koleginicom Melizom Haradinaj Stubla sa Kosova potpisao dokumente o uspostavljanju odnosa.

Bonus video: