Vučić: Uložićemo koliko god treba za proizvodnju ruske vakcine u Srbiji do kraja godine

Vučić je rekao da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao načelni sporazum o pokretanju proizvodne procedure, koju je opisao kao “komplikovanu i tešku”

11083 pregleda 32 reakcija 30 komentar(a)
Za nabavku vakcina između 200 i 300 miliona: Vučić, Foto: Reuters
Za nabavku vakcina između 200 i 300 miliona: Vučić, Foto: Reuters

Srbija će uložiti koliko god je potrebno za pokretanje domaće proizvodnje ruske vakcine do kraja godine, rekao je juče predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu agenciji Rojters.

Očekuje se da grupa ruskih eksperata posjeti Srbiju sljedeće nedjelje radi razgovora o lokalnoj proizvodnji vakcine Sputnjik V do kraja godine, piše britanska agencija.

Vučić je rekao da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao načelni sporazum o pokretanju proizvodne procedure, koju je opisao kao “komplikovanu i tešku”.

Sa 530 hiljada ili oko 7,5 odsto stanovnika koji su vakcinisani protiv kovida-19, Srbija je četvrta u svijetu po stopi imunizacije na 100 osoba, iza Izraela, Britanije i Sjedinjenih Država.

Prema programu vakcinacije koji je Srbija usvojila, njeni građani trenutno mogu da biraju između vakcina Fajzer-Bajonteka, kineskog Sinofarma i ruske vakcine.

Aleksandar Vučić
foto: Reuters

“Trenutno nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnjik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije bitno koliko će to koštati, uložićemo”, rekao je Vučić Rojtersu.

U Srbiji je od kovida-19 do sada umrlo više od četiri hiljade ljudi, a zaraženo više od četiristo hiljada, što je njen zdravstveni sistem dovelo na ivicu kolapsa.

Stopa zaraze je opala posljednjih nedjelja, ali su hiljade građana i dalje u bolnici.

Prema najnovijim podacima, na bolničkom liječenju je 3.987 kovid pacijenata.

Vučić je rekao Srbija nema za cilj samo da proizvodi Sputnjik V za sopstvene potrebe, nego će težiti tome da ih izvozi u zemlje regiona.

Aleksandar Vučić
foto: Reuters

“Ne vrijedi da mi budemo vakcinisani ako naše komšije nisu vakcinisane,” rekao je Vučić.

Trenutno nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnjik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije bitno koliko će to koštati, uložićemo, rekao je Vučić Rojtersu

On je dodao da građani Srbije mogu da budu srećni kada je u pitanju cijena vakcina.

Srbija očekuje da dobije 200.000 doza Sputnjika V ovog mjeseca, 500.000 Sinofarmovih vakcina, oko 90.000 doza Fajzerove i prve količine od preko 100.000 vakcina koje proizvodi AstraZeneka, izjavio je predsjednik.

Aleksandar Vučić
foto: Reuters

“Kineska vakcina je najskuplja,” rekao je Vučić.

Rojters piše da je Srbija, “profitirajući od bliskih odnosa sa Kinom”, prva u Evropi počela masovnu imunizaciju sa milion doza Sinofarmovih vakcina koje je do sada kupila.

“Zahvalan sam predsjedniku Siju na tome,” rekao je Vučić. “Čitam izvještaje o kvalitetu vakcina i shvatio sam da je kineska veoma dobra,” rekao je Vučić. Predsjednik Srbije je rekao da će država ove godine potrošiti između 200 i 300 miliona eura ili do 0,7 odsto BDP da bi kupila dovoljno vakcina.

Bonus video: