Šta znači Bajdenova poruka: "Jačanje pritiska na Srbiju u sprezi s Njemačkom"

Čestitka u kojoj se navodi da Amerika podržava postizanje "sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje", u Beogradu nije dočekana sa oduševljenjem, ali se istovremeno, kroz razne izjave zvaničnika Srbije, pokušava umanjiti značaj takve poruke

10486 pregleda 26 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čestitka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povodom Dana državnosti Srbije izazvala je brojne reakcije.

"To znači ono što smo svi znali", kaže za Dojče vele (DW() Boško Jakšič: "Bajdenova administracija u sprezi sa Njemačkom pojačava pritisak na Srbiju".

Povezani članci

08. Februar 2021.

Vučić: Nova politika SAD o Kosovu nije prijatna

Čestitka u kojoj se navodi da Amerika podržava postizanje "sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje", u Beogradu nije dočekana sa oduševljenjem, ali se istovremeno, kroz razne izjave zvaničnika Srbije, pokušava umanjiti značaj takve poruke.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković tako ističe da "nije iznenađenje što SAD traže međusobno priznanje Srbije i Kosova, i da je to stav američke spoljne politike".

Selaković je dodao "da SAD imaju poziciju na kojoj insistiraju, ali da Srbija takođe ima svoju poziciju na kojoj insistira. Naš stav je jasan, i on je iznijet na najvažnijem mjestu na svijetu u septembru, a to je Bijela kuća", rekao je Selaković.

Vučić: Nema ništa od priznanja

Pomenuta izjava sugeriše da takve poruke nisu ohrabrujuće, ali da one nisu ništa novo, i da je Srbija već više puta ponovila svoj stav da bez kompromisa neće biti napretka u rješavanju kosovskog problema.

Za nešto oštriji ton bio je zadužen predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao "da međusobno priznanje ne stoji ni u jednom aktu svjetskih organizacija – ni EU, ni u jednoj rezoluciji. Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rješenje i u Vašingtonskom sporazumu. Već sam im u lice rekao šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji. Srbija na to ne pristaje", izjavio je Vučić i naglasio "da razumije da je to nova američka politika".

Vučić je takođe rekao "da mu različite ideje padaju na pamet kako bi on mogao da čestita američkom predsjedniku 4. jul, ali da je najvažnije da on, kao predsjednik Srbije, reaguje odgovorno i da čuva interese Srbije".

Zloupotrebljena čestitka?

Brojni analitičari i politički akteri su kao nediplomatski čin ocijenili činjenicu da se tema međusobnog priznanja Srbije i Kosova našla u čestitki za Dan državnosti Srbije.

Vladislav Jovanović, bivši ambasador Jugoslavije u UN, tako kaže da "traženje od Srbije da se u narednom periodu posveti rješavanju pitanja Kosova na način suprotan nacionalnim i državnim interesima i njenom Ustavu, nešto je što nije uobičajeno i nije dobro da se nađe ni u jednom diplomatskom udžbeniku kao primjer čestitke praznika jednoj zemlji".

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju (KiM) Milovan Drecun takođe primujećuje da "ako nekome čestitate Dan državnosti, a tražite od njega da se odvoji od dela svoje teritorije, onda je to suprotno od onoga što su lijepe želje. Ali, ne treba da se posebno iznenađujemo zbog ovakvog Bajdenovog stava“.

Pojačan pritisak na Srbiju

Većina reakcija u Beogradu ipak naglašava da je američki stav o međusubnom priznanju očekivan i da je iluzorno misliti da će velike svjetske sile promijeniti svoj stav po pitanju Kosova.

Kako za DW ističe spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, "ta rečenica znači ono što smo svi znali, a to je da će Bajdenova administracija, posebno u sprezi sa Njemačkom, samo pojačati pritisak na Srbiju".

Reakciju vlasti Srbije, a posebno predsjednika Aleksandra Vučića, Jakšić vidi kao "njegovo iskreno priznanje da mu ta situacija nije prijatna. Jasno je da će sve više morati da ulazi u direktnu konfrontaciju i da svojim sagornicima u lice, kako on to kaže, poruči da od priznavanja nema ništa. To na neki način stavlja pod znak pitanja i budući dijalog Beograda i Prištine, jer se on sve više koncentriše oko jedne teme, a ako te teme su stavovi dijametralno udaljeni2, ističe Jakšić.

Nepromijenjen američki stav

"Jedina stvar koju ne razumijem jeste zašto je Vučić izjavio da je riječ o "novoj američkoj politici"", dodaje Jakšić, i napominje da "jeste tačno da je Donald Tramp Kosovo zapravo iskoristio za svoju bliskoistočnu politiku, ali da je američki stav o nephodnosti priznanja Kosova isti još od Bila Klintona".

"Čini mi se da je Vučić bio oduševljen pukom činjenicom da Trampova administracija želi da razgovara i da želi da sasluša šta Srbija ima da kaže. U pozadinu se gurao stav Amerike o priznanju Kosova. To što se sama činjenica da neko želi da sasluša šta Srbija ima da kaže predstavljala kao neki veliki uspjeh i razlog za oduševljenje, meni ne djeluje kao neka ozbiljna diplomatija", napominje taj spoljnopolitički komentator.

Znajte šta vas čeka

Primjedbe da čestitka povodom Dana državnosti nije pravo mjesto za slanje takvih političkih poruka Boško Jakšić vidi kao "manje bitan momenat koji se odnosi na neku vrstu diplomatske etikecije".

"Važnije od toga je da Beograd ne može više da se žali kako nema otvorenosti u stavu Vašingtona. Dakle, Vašington je iskoristio i ovu čestitku da jasno stavi do znanja koji je njegov stav i da Beogradu kaže ’Gospodo, ovo je naš stav i ukoliko želite da razgovarate pripremajte se i znajte na čemu ste’. Ako je to možda kršenje neke diplomatske etikecije, sa druge strane je isto tako malo neuobičajeni stepen diplomatske otvorenosti", zaključuje Boško Jakšić.