Maršal Tvito u ratu protiv medija

Mnogi optužuju Janšu da širi mržnju protiv novinara i urednika, što dovodi do prijetećih telefonskih poziva i poruka. Novinarke posebno na meti, pritisak doveo do autocenzure

6383 pregleda 1 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Reuters
Janez Janša, Foto: Reuters

Slovenački premijer Janez Janša odavno je na meti optužbi da guši demokratiju i vodi rat protiv novinara koji mu nisu po volji.

Krirtičari kažu da Janša, desničarski populista i obožavatelj Donalda Trampa, od Slovenije, koja kasnije ove godine preuzima predsjedavanje Savjetom Evropske unije, pravi neliberalnu demokratiju po ugledu na Mađarsku.

On je za agenciju STA (Slovenačka tiskovna agencija) rekao da je “nacionalna sramota”. Javni servis Radioteleviziju Slovenije (RTV) je optužio da širi “laži” i dovodi javnost u zabludu, objavivši na Tviteru “očigledno vas je previše i previše ste plaćeni”. A ovog mjeseca je za RTV i jednog privatnog emitera rekao da su “neodgovorni prenosioci virusa”.

Njegova vlada je prošle godine predložila promjene medijskih zakona koji bi pojačali uticaj vlade na STA i smanjili finansiranje RTV. Državno finansiranje novinske agencije je privremeno prekinuto prošle godine, što je izazvalo strah za njenu budućnost.

Protest protiv Janše
Protest protiv Janšefoto: Reuters

Ta kampanja ima toksičan efekat na slobodu medija u Sloveniji, kažu novinari. Mnogi od njih optužuju Janšu da širi mržnju protiv novinara i urednika, što dovodi do prijetećih telefonskih poziva, pisama, mejlova i poruka na društvenim mrežama, piše portal “Politiko”. Novinari kažu da je taj pritisak doveo do autocenzure i da su se neki urednici obratili policiji zbog prijetnji. Dok neki novinari kažu da mogu da izvještavaju kao i obično, mnogi koji prate Janšinu vladu kažu da se politički pritisak snažno osjeća u njihovom dnevnom radu i utiče na izvještavanje o temama poput mađarskih investicija u Sloveniju i uloge ultradesničarskih pokreta u zemlji, navodi “Politiko”.

Na pitanje da li je ugrožana nezavisnost STA, glavna urednica Barbara Štrukelj je odgovorila: “Apsolutno”.

“Pritisak koji trenutno osjećam je snažan”, rekao je briselskom portalu istaknuti novinar javnog medija koji je želio da ostane anoniman. “Iskustvo iz prošlih mjeseci je stvarno novo i bez presedana”.

Zabrinutost je izrazio i “Fridom haus”, organizacija koja prati stanje demokratije u regionu.

“Stav Janeza Janše prema slovenačkim javnim medijima nije samo agresivan. Iskreno. veoma je otrovan”, kaže Noa Bujon iz “Fridom hausa”. Janša je počeo karijeru kao mladi komunista koji je postao disident u bivšoj Jugoslaviji. Sličan put je prešao i mađarski premijer Viktor Orban, Janšin bliski saveznik, koji takođe pojačava kontrolu nad medijskom industrijom Mađarske. “Janšina komunistička prošlost se odražava i utiče na sadašnje stavove prema medijima, a to je stav osobe koja ne želi da vidi nikakve kritike na svoj račun”, kaže za “Politiko” Marko Milosavljević, profesor žurnalistike i medijske politike na Univerzitetu u Ljubljani.

Janša, koji je na političkoj sceni duže od tri decenije, čeličnom pesnicom predvodi Slovenačku demokratsku stranku (SDS), koja je članica Evropske narodne partije. Međutim, za razliku od Orbana, on vlada u okviru nestabilne višestranačke koalicije, što mu ograničava manevarski prostor, navodi “Politiko”.

U eseju iz maja 2020, “Rat sa medijima”, Janša je ustvrdio da u glavnim medijima koji se finansiraju iz javnih prihoda, ima “sposobnih, profesionalnih i etičnih novinara” čiji glas se ne čuje od žena na uređivačkim pozicijama, iako nije predočio nikakve konkretne dokaze.

“Atmosferu netolerancije i mržnje stvara mali krug urednica koje su povezane sa stubovima duboke države”, napisao je Janša.

Premijer - koji je dobio nadimak Maršal Tvito - takođe često koristi društvene mreže za napade na medije i novinare.

Janšini saveznici takođe su trenutno na čelu nekoliko provladinih medija, dijelom uz pomoć investitora povezanih sa Orbanom.

“STA je servis duboke države”, glasio je naslov u decembru na sajtu Nova24TV, kanalu naklonjenom Janši.

Novinari kažu da su pod pritiskom zbog ličnih napada visokih zvaničnika i provladinih medija.

“Ne možemo da radimo normalno”, rekao je drugi novinar državnog medija, želeći da ostane anoniman iz straha od odmazde. Novinari su atmosferu u kojoj rade opisali kao “veoma stresnu i veoma brutalnu”, piše “Politiko”.

U otvorenom pismu koje su objavili u oktobru prošle godine, 22 novinara je upozorilo da je ugrožena sloboda štampe u Sloveniji i da su lokalni novinari “izloženi direktnom laganju, insinuacijama, manipulacijama i uvredama od onih u vlasti, počev od vrha vlade”.

Neki dobijaju prijeteće telefonske pozive i poruke, a posebno su na meti novinarke.

“Ako žena objavi priču, svi kažu da je kurva, kučka”, rekao je treći novinar, koji je na istaknutoj poziciji u jednom državnom mediju. On je dodao da je “psihološki, situacija poput rata”.

Novinari ukazuju i na institucionalni pritisak. Programski savjet RTV-a čije članove dijelom bira slovenčka skupština, indirektno vrši pritisak na urednike, kazalo je dvoje novinara. Savjet ima ovlašćenje da postavlja i smjenjuje šefa RTV, kao i da odobrava poslovne planove javnog servisa.

Slovenački mediji su ovog mjeseca objavili da je vlada blokirala pojavljivanje državnih zdravstvenih zvaničnika na RTV i jednom komercijalnom kanalu. Tu je i pitanje finansiranja državnih medija od novca poreskih obveznika i potencijalne promjene lokalnih medijskih zakona.

Oko polovine prihoda STA potiče od njene uloge javnog novinskog servisa. Dio državnog finansiranja joj je vraćen u januaru nakon kritika, kako domaćih tako i od Evropske komisije, ali je njeno buduće finansiranje neizvjesno, piše “Politiko”. Vlada je početkom februara predložila amandman koji bi promijenio vlasničku strukturu te organizacije.

Janšina administracija je odbacila optužbe o vršenju pritiska na STA i njenu uređivačku politiku.

Mnogi zaposleni u medijima, međutim, kažu da je autocenzura prisutna. “Radije ne diramo neke priče”, rekao je “Politiku” novinar državnog medija, dodavši da povremeno izbjegavaju detaljno izvještavanje o mađarskom novcu u Sloveniji.

Neki zaposleni u državnim medijima priznaju da politički pritisak na slovenačke medije nije nov.

“Pritisak postoji i kada imamo ljevičarsku vladu, ali je organizovaniji pod sadašnjim rukovodstvom”, rekao je još jedan novinar državnog medija.

Slovenačka vlada odbacuje navode o autocenzuri nekih novinara.

“S obzirom na to da su mediji pretežno povezani sa lijevim centrima kapitala i političke moći, podrazumijeva se da u slovenačkim medijima nema apsolutno nikakvog oblika cenzure”, saopštio je vladin biro za komunikacije.

Neki iz državnih medija takođe ne vide toliko razloga za brigu.

“Janša ne može nikoga cenzurisati i nema stvarnog uticaja” na mejnstrim medije, smatra Jadranka Rebernik, šefica parlamentarnog programa na RTV.

“Mislim da se trenutno u Sloveniji puno dramatizuje”, dodala je, tvrdeći da je RTV oštriji prema aktuelnoj vladi nego prema prethodnoj i “da bi trebalo da bude politički nepristrasan i nezavisan”.

Mnogi novinari, međutim, misle da su izgledi slovenačkih medija sumorni. “Sloboda medija je u sve većoj opasnosti”, izjavila je Petra Lesjak Tušek, predsjednica Slovenačkog udruženja novinara.

“Problem su neprofesionalni novinari”

Janša odbacuje optužbe novinara. On je za “Politiko” izjavio da su on i njegova stranka suočeni sa prijetnjama, ukazujući na slogan “Smrt janšizmu” sa antivladinih protesta.

Slovenački zvaničnici bliski premijeru kažu da problem predstavljaju neprofesionalni novinari.

“U Sloveniji vlada potpuna sloboda medija”, izjavio je ministar spoljnih poslova Anže Logar, član Janšine SDS, u intervjuu za “Politiko”.

Logar kaže da je problem sa slovenačkim medijima u tome što nisu jednako “raspoređeni između lijeve i desne strane - pa su veoma jednostrani” i dodao da je državi potrebno više “profesionalizma” kako bi se razlikovao “politički aktivizam od novinarstva”

Bonus video: