Dimne bombe u albanskoj skupštini, demonstranti željeli na silu u parlament

Smatrajući današnje glasanje za imenovanje privremenog javnog tužioca proceduralno neispravnim, 3.000 demonstranata se sa zastavama SAD i EU okupilo ispred zgrade parlamenta
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2017. 17:34h

Albanska policija se danas u Tirani sukobila s pristalicama opozicije koje su pokušale da na silu u uđu u Parlament i spriječe izbor privremenog državnog tužioca.

Smatrajući današnje glasanje za imenovanje privremenog javnog tužioca proceduralno neispravnim, 3.000 demonstranata se sa zastavama SAD i EU okupilo ispred zgrade Parlamenta.

Policija je uspjela da zaustavi demonstrante koji su ih gađali dimnim bombama. Mediji su javili da je pritom povrijeđeno nekoliko osoba.

Poslanici opozicije bacali su dimne bombe u zgradi Parlamenta, ali je vladajuća većina uspjela da održi sjednicu i izabere Artu Marku za vršioca dužnosti javnog tužioca sa 69 glasova Socijalističke partije, poslije čega je, u oblaku dima, Marku podnio zakletvu.

"Ovo je početak narodnog ustanka" - rekao je vođa najveće opozicione stranke, Demokratske partije, Lulzim Baša i za januar najavio demonstracije i "političke mjere u Parlamentu".

Vlasti u Tirani su za imenovanje vršioca dužnosti javnog tužioca imale podršku EU i SAD koji pomažu u sprovođenju pravosudnih reformi koje su uslov da Albanija, kandidat za prijem u EU od 2014, sljedeće godine počne pregovore s Briselom, čemu se nada.

Ambasada SAD u Tirani je osudila današnje nerede i u saopštenju ukazala da je "otišao javni tužilac koji je odbijao da goni političare", da "narod Albanije nestrpljivo očekuje pravdu, a političari se plaše".

Premijer i šef vladajuće Socijalističlke stranke Edi Rama je, pred odlazak za Brisel na večeru lidera zemalja Balkana s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, kritikovao opoziciju zbog današnjeg protesta kojim "kvari sliku o Albaniji i to baš kada očekujemo pokretanje pregovora o prijemu u EU".

Galerija

Bonus video: