u znak podrške osuđenima u slučaju petostrukog ubistva "Monstrum"

Na protestima u Skoplju povrijeđeni policajci i novinari

Deo demostranata je nosio albanske zastave i izvikivao "Velika Albanija!", a grupa sa fantomkama na glavama je bacala kamenje na policajce, koji su u suzbijanju protesta koristili i "šok bombe"

6964 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta u Skoplju, Foto: Beta/AP
Sa protesta u Skoplju, Foto: Beta/AP

Nekoliko policajaca je povrijeđeno i napadnuta je ekipa makedonske novinske agencije MIA na protestima u Skoplju u znak podrške osuđenima u slučaju petostrukog ubistva nazvanom "Monstrum".

Ta državna agencija je, pozivajući se na izvore u Ministarstvu unutrašnjih poslova, javila da je povrijeđeno sedam policajaca.

Dio demostranata je nosio albanske zastave i izvikivao "Velika Albanija!", a grupa sa fantomkama na glavama je bacala kamenje na policajce, koji su u suzbijanju protesta koristili i "šok bombe".

Policijski kordon sa oklopnim vozilima je spriječio demonstrante da dođu do sudskog kompleksa, odakle su namjeravali da produže do zgrade Parlamenta i Vlade. Nakon što nisu uspjeli da prođu kordon, demonstranti su se razišli.

U smirivanje demonstranata su se, prema izvještajima medija, uključili i poslanici opozicionih albanskih partija Alternativa i Alijansa za Albance, Skender Redžepi I Elmi Aziri.

Protesti su organizovani nakon što je u utorak Skopski krivični sud u ponovljenom procesu "Monstrum" ponovo osudio na doživotni zatvor trojicu muškaraca optuženih za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja, a dvojicu na višegodišnje zatvorske kazne.

Na doživotni zatvor za terorizam prvostepeno su osuđeni Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su posljednjih devet godina u bjekstvu na Kosovu, kao i Agim Ismailović, dok je Haki Aziri osuđen za pomaganje, na devet godina, a Fejzi Aziri na 15 godina.

Sudija Ognjen Stavrev ocijenio je da ubistvo četiri makedonska mladića od 18 do 21 godine i 45-godišnjeg muškarca koji je bio u ribolovu tog 12. aprila 2012. godine ne predstavlja "obični krivično-pravni događaj, već monstruozno sadističko ubistvo i likvidaciju djece koja su tek postala punoljetna i jednog mladog čovjeka".

Preporučujemo za Vas