"podriva demokratiju, vladavinu zakona i slobodu medija"

Njemačka analitičarka: Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena

"Izgleda da zaštitnička ruka Angele Merkel, koja je predugo čuvala Vučića u njemačkim konzervativnim krugovima, više ne djeluje tako snažno"

21329 pregleda 46 reakcija 40 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Njemačka analitičarka i poznavalac balkanskih prilika Johana Dajmel izjavila je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić do sada uspijevao da maše zastavom EU - tvrdeći da se zalaže za integracije, istovremeno podrivajući demokratiju, vladavinu zakona i slobodu medija, dodavši da bi Vučiću uskoro mogla da svanu teška vremena.

"Sa novom metodologijom procesa proširenja EU, u kojoj su vladavina prava i reforme povezane sa finansijskom pomoći EU, Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena. Jer Kina i Rusija sigurno nisu alternative Evropskoj uniji", rekla je Johana Dajmel za Glas Amerike.

Ona je navela da Rusija Srbiji u oblasti spoljne politike nudi podršku, posebno u Savjetu bezbjednosti UN – i predstavlja pogodnost u pregovorima sa Briselom i Vašingtonom, dok Kina donosi brzi novac i "infrastrukturu za nadzorne sisteme koji odgovaraju autokrati Vučiću".

"Kina i Rusija dodatno koriste i situaciju razbuktale pandemije. Upuštaju se u mudru geopolitiku isporukama vakcina u Srbiju. To donosi naklonost Vučiću, ali i Moskvi i Pekingu u Srbiji i regionu. S druge strane, doprinosi značajnom gubitku imidža Evropske unije, kako zbog trenutne situacije sa vakcinama, tako i u vezi sa proširenjem EU", smatra Dajmel.

Johana Dajmel je ukazala da postaje očigledno da se unutar EU ruši temelj vrijednosti zajednice, a pojedinačni nacionalni interesi, dobijaju na značaju, navodeći da se to, na primjer, odnosi na Viktora Orbana u Mađarskoj, koji sve intenzivnije sprovodi neslobodnu vladavinu po ugledu na Vladimira Putina, dok EU u cjelini ne može da reaguje protiv toga.

"Isto tako, već duži niz godina gledamo kako predsjednik Vučić u Srbiji učvršćuje svoju autokratiju. Za mene su ćutanje i nedostatak podrške masovnim i višemesječnim protestima u Srbiji protiv urušavanja demokratije i kontrole medija bili potpuno neshvatljivi i neprihvatljivi", naglasila je Dajmel.

Međutim, ona primjećuje i da, kako kaže, sada djeluje da se događa nekakav vid promjene.

"Izgleda da zaštitnička ruka Angele Merkel, koja je predugo čuvala Vučića u njemačkim konzervativnim krugovima, više ne djeluje tako snažno. Članak Mihaela Martensa u konzervativnom njemačkom dnevnom listu ‘Frankfurter Alemanje’ pod naslovom ‘Fudbal, smrt i marihuana’ sigurno nije obradovao Vučića. Kao ni istraživanje portala KRIK o njegovim navodno bliskim vezama sa organizovanim kriminalom", navela je Dajmel.

Ukazavši da provladini mediji trenutno vode veliku klevetničku kampanju protiv KRIK, ona je rekla da Vučić postaje nervozan, kao i da postupak Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu protiv mađarske stranke Fides, koji se završio njenim istupanjem iz frakcije EPP, pokazuje da je konačno pređena granica tolerancije, prenosi N1.

"Sigurna sam da će Vučić na to obratiti pažnju", istakla je Dajmel, koja ne vjeruje da većina država članica EU predsjednika Srbije smatra pouzdanim partnerom koji poštuje demokratske principe vladavine prava.