od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka

Tužilaštvo BiH preuzima predmet ubistva Davida Dragičevića

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije, 24. marta, na ušću rečice Crkvene u Vrbas u Banjaluci

3891 pregleda 2 komentar(a)
Članovi porodice Dragičević i grupe "Pravda za Davida tokom jednog od ranijih protesta, Foto: Betaphoto
Članovi porodice Dragičević i grupe "Pravda za Davida tokom jednog od ranijih protesta, Foto: Betaphoto

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo je da od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preuzme predmet ubistva Davida Dragičevića, koje se dogodilo u martu 2018. godine.

"Poslije razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Javnog tužilaštva Republike Srpske, Tužilaštvo BiH je donijelo odluku o preuzimanju predmeta", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Preuzeti predmet odnosi se na istragu ubistva 21-godišnjeg Davida Dragičevića iz Banjaluke, a odnosi se na više osoba zbog, kako je navedeno, radnji protiv službene dužnosti, koje se mogu dovesti u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića, neprijavljivanje krivičnog djela i počinilaca, kao i pomoć počiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Tužilaštvo BIH opredijeljeno je za rješavanje predmeta sistemske korupcije, kao i jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantovanih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije, 24. marta, na ušću rečice Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

Visoki policijski zvaničnici su dva dana nakon što je pronađeno tijelo javno saopštili da je Dragičevićeva smrt "zadesna", kao i da su u njegovom tijelu pronađeni ostaci narkotika, što su kasniji rezultati analize iz Austrije i Beograda demantovali.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je u junu 2018. godine otvorilo istragu protiv N.N. osoba, osumnjičenih za ubistvo mladića, ali do danas niko nije uhapšen niti optužen.

Roditelji Davida Dragičevića su od samog početka tvrdili da su u ubistvo njihovog sina i zataškavanje zločina umiješani visoki zvanični MUP RS.

Ubistvo Davida Dragičevića izazvalo je veliki bunt javnosti u Banjaluci, a skupovi "Pravda za Davida" održavani su na Trgu Krajine sve do 25. decembra 2018. goidne, kada je policija silom krenula na okupljene građane.

Skupovi su se potom održavali u porti crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci, odakle su građani takođe protjerani, da bi se onda nastavili okupljati u obližnjem parkiću.

Protiv više desetina članova neformane grupe građana "Pravda za Davida" policija je podnijela prekršajne prijave za narušavanje javnog reda i mira, a mnogi od njih i dalje vode sporove pred Osnovnim sudom u Banjaluci.