Bregu: Muškarci nadmašuju žene u radnoj snazi regiona

Ona je navela da su između 70 i 85 odsto diplomaca žene u zdravstvu, manje od 40 odsto ih je u poljoprivredi, a samo između 20 i 30 odsto u oblasti inženjerstva

4391 pregleda 1 komentar(a)
Bregu, Foto: Vijeće za regionalnu saradnju
Bregu, Foto: Vijeće za regionalnu saradnju

Muškarci brojčano nadmašuju žene u radnoj snazi regiona za više od milion, kazala je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

Kako je saopšteno, RCC i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pokrenuli su danas Regionalnu mrežu žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM).

Mreža je, kako se navodi, dio zajedničke inicijative te dvije organizacije na polju ekonomskog osnaživanja žena, naslanjajući se na Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024. godina.

„Muškarci brojčano nadmašuju žene u radnoj snazi regiona za više od milion. Osim toga, razlike u platama između muškaraca i žena u svakoj ekonomiji Zapadnog Balkana posebno su velike u strukama koje se smatraju „muškim“ kao što su tehnologija i računarske nauke“, rekla je Bregu.

Ona je navela da su između 70 i 85 odsto diplomaca žene u zdravstvu, manje od 40 odsto ih je u poljoprivredi, a samo između 20 i 30 odsto u oblasti inženjerstva.

„Stope zaposlenosti obrazovanih žena veće su od stopa muškaraca, ali uprkos tome, oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike i dalje ovjekovječuju nefleksibilne, isključive kulture kojim dominiraju muškarci“, kazala je Bregu.

Cilj Mreže je, kako je saopšteno iz RCC, da se povećaju ograničene mogućnosti za djevojke i žene u kontekstu školovanja i radnih mjesta na Zapadnom Balkanu, sa osvrtom na oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Pomoćnica generalnog sekretara i direktorica Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Egger, rekla je da su poslovi u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike neki od najbrže rastućih u svijetu.

Ona je navela da će za 90 odsto budućih poslova biti potrebne vještine u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

„Žene obavljaju samo oko 14 odsto poslova u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike na Zapadnom Balkanu. Razlika u platama je obično manja u ovim oblastima nego u drugim granama“, kazala je Špoljarić Egger.

Prema njenim riječima, slaba vidljivost žena u pomenutim oblastima jedan je od najvećih razloga koji se navode kada su u pitanju rodne razlike u stečenim diplomama u tim oblastima, karijerama, počevši od početnih radnih mjesta pa do rukovodećih, kao i osnivačima tehnoloških preduzeća.

Podsjeća se da je RCC, dan ranije, kao dio iste inicijative, predstavilo studiju pod nazivom „Ekonomske koristi rodne jednakosti i osnaživanja žena u šest ekonomija Zapadnog Balkana“ koja predstavlja sveobuhvatnu analizu postojeće situacije u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena na Zapadnom Balkanu.

„Glavni nalazi studije ukazuju da bi se bruto domaći proizvod po glavi stanovništva regiona mogao povećati za 1,5 posto do 2035. godine ako vlade i privredni subjekti preduzmu koordinisane napore da se smanji rodna razlika u stopama zastupljenosti“, kaže se u saopštenju.

Iz RCC su naveli da više žena na Zapadnom Balkanu rade kao neplaćeni članovi porodice nego u Evropskoj uniji (EU).

„Šest ekonomija Zapadnog Balkana su i dalje daleko od rodne jednakosti sa učešćem žena na srednjim i višim upravljačkim položajima od 29 odsto 2019. godine (pet postotnih bodova ispod EU)“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: