Zvaničnici EU tvrde da nisu dobili “non pejper”

Destruktivni uticaj desnice na Balkan

Polemika oko navodnog predloga Janeza Janše za prekrajanje granica otvorena manje od tri mjeseca prije nego što će Slovenija preuzeti predsjedavanje EU

11315 pregleda 96 reakcija 21 komentar(a)
Janša, Foto: REUTERS
Janša, Foto: REUTERS

Mediji širom Balkana posljednjih dana spekulišu o tome da li je slovenački premijer Janez Janša poslao u Brisel nezvanični diplomatski dokument koji govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije.

Zvaničnici Evropske unije tvrde da nisu dobili “non pejper” sa predlogom za rješavanje hroničnih problema između šest balkanskih država.

Sadržaj navodnog dokumenta, bez zaglavlja i potpisa, pisanog na engleskom jeziku, objavio je juče slovenački portal “Necenzurisano”. Njegovi novinari su naveli da je dokument pod nazivom “Zapadni Balkan - put naprijed” u februaru primljen u kabinetu predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

Slovenački novinari sumnjaju da je dokument stigao do Mišela preko Janšinog političkog partnera, mađarskog premijera Viktora Orbana tokom sastanka Višegradske grupe sredinom februara.

U njemu se navodno pominje prekrajanje granica između Srbije i Kosova, pripajanje djelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije sa albanskom većinom Albaniji te mogućnost otcjepljenja Republike Srpske (RS) iz Bosne i Hercegovine i njegovo pripajanje Srbiji. Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostala nezavisna država BiH.

Polemika se otvorila u kritičnom trenutku, manje od tri mjeseca prije nego što će Slovenija, drugi put za 17 godina članstva, preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom.

Janša je u utorak, demantujući da je autor i pošiljalac famoznog dokumenta, naveo da je cilj “opskurnih portala” suprotan onome što njegova vlada namjerava da preduzme za stabilizaciju regiona u vrijeme slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU. Dodao je da su špekulacije oko toga dodatna akcija u pokušaju destabilizacije njegove vlade.

“Ovakvim napisima se pokušava onemogućiti naš cilj, jer Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regiona i perspektivu država Zapadnog Balkana u EU”, napisao je na Tviteru.

“Non-pejper” je dodatno je zaoštrio odnose između vladajuće stranke i opozicije u Sloveniji.

Liderka slovenačkih Socijaldemokrata (SD) i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je kazala da su ideje o razgradnji BiH opasne i zabrinjavajuće.

“Ako su izvještaji BiH medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti veoma štetno za Sloveniju”, rekla je Fajon i dodala da od Janše traži odgovor i objašnjenje.

“I mene su ovih dana zasuli pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH upozoravajući da premijer Janša pokušava da dovrši plan Miloševića i Tuđmana za formiranje velike Srbije i Hrvatske. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi izazvati novi rat na Balkanu”, napisala je Fajon na Tviteru.

Fajon
Fajonfoto: Betaphoto

Fajon je Janšina najvjerovatnija protivkandidatkinja za mjesto premijera na sljedećim parlamentarnim izborima.

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar u srijedu je negirao tvrdnje o navodnom “non pejperu”. On je kazao da se radi o “manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsjednika” Slovenije.

Raspad BiH bi otvorio Pandorinu kutiju

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković juče je poručila da je teritorijalni integritet BiH neupitan i da bi pokretanje raspada BiH otvorilo Pandorinu kutiju, što bi destabilizovalo cijeli Zapadni Balkan.

“Uvjerena sam da niko ozbiljan unutar Evropske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet, pa čak i ako unutar BiH imamo retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču”, navela je Turković.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da iza ideja u “non pejperu” stoje ekstremne desničarske snage u pojedinim evropskim zemljama. Istakao je da su one postojale i prije početka rata u BiH i da bi značile nestanak te države.

“Po tom papiru, koliko ja vidim, Bosna i Hercegovina ne bi ostala. Oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo. I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske”, naveo je Komšić.

On je ocijenio da objavljeni dokument ukazuje na to da su danas u vlasti u pojedinim evropskim zemljama snage koje zagovaraju ideje “motivisane antiislamizmom i antisemitizmom”. Dodao je da je to “ono pravo zlo o kome treba da se priča”.

Komšić
Komšićfoto: Betaphoto

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da ideje iz “non pejpera” vode BiH i cijeli region u rat.

“Mi nećemo dozvoliti, ni po koju cijenu, da se atakuje na teritorijalni integritet BiH, na njenu nezavisnost i suverentitet”, kazao je Džaferović. On je naveo da BiH traži od EU i NATO da joj pomognu.

Navodeći da je u BiH “izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata i masovni zločini”, on je upozorio da bi sada “neki kartografi da odvajaju djelove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini”.

“Oni bi da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski i varvarski. To ne može proći, toga moraju biti svjesni svi”, poručio je Džaferović.

Džaferović smatra da ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi.

“Znamo odranije da radikali imaju agende, žele napraviti haos i ne žele dobro drugima. Ne znam kakav drugi razlog može biti da se neko ponaša na ovakav anticivilizacijski način”, ocijenio je.

Dodik: Neće nam nametnuti koncept iz Sarajeva

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da ideja o mirnom razlazu u BiH nije nova, da “postoji kao odgovor na nemogućnost da BiH funkcioniše i to mnogi priznaju, uglavom svi su jedinstveni u činjenici da ovakva kakva je ne može, a ako ne može onda da se razgovara o mirnom razlazu”.

“Treba opciju mirnog razlaza u BiH svakako staviti kao jednu od relevantnih i legalnih u razgovorima o budućnosti”, rekao je Dodik, koji je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio Institut “Torlak” u Beogradu.

Prema njegovim riječima, koncept iz Sarajeva je “unitarna BiH gdje će Bošnjaci majorizirati Srbe i Hrvate”.

“Značajno su uspjeli sa Hrvatima, ali sa Srbima neće. Prije ćemo mi izaći iz BiH nego što će oni uspjeti da nam nametnu takav koncept”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je “nemoguće da ti isti, sa kojima mora da sjedi svaki dan, odvoje problem Kosova od unutrašnjih odnosa u BiH”.

“Ne može da važi u gotovo identičnim situacijama jedan koncept za Kosovo, a da Republici Srpskoj kažu ‘ćutite i ostanite onako kako mi mislimo da treba’. To se neće dešavati”, rekao je Dodik.

On je prilikom preuzimanja 20.000 doza vakcina u Beogradu rekao da nije vidio nikakav dokument o mirnom razlazu u BiH, ali da je “fasciniran galamom” koja se digla jer je to neko spomenuo.

“To je li mirno ili će biti nasilno ne zavisi od nas, već od Amerikanaca. Važno je šta oni kažu, jer ako kažu da nema rata, onda naravno da nema. Oni neka osiguraju mir. Ja sam protiv rata i neću ratovati i ne želim sprski narod dovesti u tu poziciju”, kazao je Dodik.

SAD su juče saopštile da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

To je poručio Stejt department u odgovoru na pitanje “Glasa Amerike” da prokomentariše pisanje medija o “non pejperu”.

Portparol Stejt Departmenta je naveo da SAD ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evroatlantskoj integraciji. Istakli su i da SAD snažno podržavaju put ka članstvu u EU svih zainteresovanih država na Zapadnom Balkanu.

Netrpeljivost uvijek izaziva sukobe

Kritičari optužuju slovenačkog premijera Janšu da od države pravi “neliberalnu demokratiju” po uzoru na Orbanovu Mađarsku. Orbanova stranka Fides je u dobrim odnosima sa nacionalistima u Sjevernoj Makedoniji, a nastoji da se sve više približi i Vučićevoj Srbiji.

Makedonski portal “Sloboden pečat” navodi da je Janšin predlog “još jedan dokaz destruktivnog uticaja političke desnice na Balkan, počev od Slobodana Miloševića do pobjede svih desničarskih stranaka u bivšim jugoslovenskim državama koje su zapravo pripremile teren za krvave ratove od kojih se ni danas ne možemo oporaviti”.

Ističe da desnica ima problem sa “usađenim mentalnim predrasudama protiv onih koji se razlikuju od njihovog etničkog-vjerskog svjetonazora, tako da uvijek žele hirurške rezove i podjele i čak ne žele da pokušaju da osnuju države na građanskoj osnovi”.

Zaključuje da netrpeljivost desnice prema drugima, nacionalizam, zablude i mitovi o svom narodu u principu uvijek izazivaju sukobe.

“Istorija je nepogrešiv dokaz za to i čini se da je svaka zemlja u kojoj je agresivna desnica na vlasti uvijek na ivici nekog unutrašnjeg ili spoljnog sukoba”.

Preporučujemo za Vas