dokument iz diplomatskih izvora

Ovo je non-pejper dokumenta sa "rješenjima za Zapadni Balkan" koji je dostavio Janša

Glavno pitanje regiona Zapadnog Balkana čije je članstvo u EU garantovano kada sve zemlje ispune uslove u skladu sa odlukom Evropskog savjeta u Solunu, 2003, jesu neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata

16425 pregleda 115 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Non-pejper koji je Briselu navodno dostavio premijer Slovenije Janez Janša predviđa ujedinjenje Kosova i Albanije, pripajanje djelova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj, kao način za rješenje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu i ubrzanje puta ka EU i NATO.

Sadržaj dokumenta u koji je agencija Beta imala uvid, iz diplomatskih izvora, prenosimo u cjelosti, u nezavničnom prevodu:

Zapadni Balkan - put naprijed

Glavno pitanje regiona Zapadnog Balkana čije je članstvo u EU garantovano kada sve zemlje ispune uslove u skladu sa odlukom Evropskog savjeta u Solunu, 2003, jesu neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata.

Bivše Kraljevina Jugoslavija i poslijeratna SFRJ su skrivale i ublažavale te probleme koji su se rasplamsali poslije raspada SFRJ. Dejtonski sporazumi zaustavili su rat u Bosni, a NATO kampanja je okončala etničko čišćenje na Kosovu šest godina kasnije - Naporima EU i NATO uspostavljen je mir, data su obećanja o evropskoj perspektivi, ostvaren je napredak u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, ali ključna pitanja su ostala nijerešena. U principu Dejtonski sporazumi negirali su status postignut u oružanim sukobima ali su praktična rješenja de fakto omogućila njegovo priznavanje. Na osnovu psotojećih metoda i ritma rješavanja problema teško je zamisliti evropsku perspektivu Srbije i Kosova, a članstvo BiH u EU je potpuno isključeno.

Posebno je Turska iskoristila ovaj prazan prostor značajno jačajući svoj uticaj u BiH i Sjevernoj Makodniji. Osim Turske i nekolicine lokalnih političara i njhovih pristalica koji lično profitiraju od haosa i nefunkcionisanja institucija, niko nije zadovoljan situacijom u BiH. Srbija Hrvatska i Albanija imaju stabilne vlade u ovom trenutku i njihovi izabrani političlari su sposobni za donošenje strateških odluka.

Rješenja

a) Ujedinjenje Kosova i Albanije. Na Kosovu, 95 odsto stanovnika želi da se ujedini sa Albancima od kojih vode porijeklo. Situacija je slična u Albaniji. Granica između Albanije i Kosova ne postoji a srpskim djelovima Kosova garantovao bi se specijalni stastus po modelu Južnog Tirola.

b) Pripajanje većeg dijela teritorije Republike Srpske. Srpsko nacionalno pitanje može biti uglavnom riješeno pripajanjem većeg dijela RS Srbiji. U tom slučaju Srbija će pristati na pripajanje Kosova Albaniji.

c) Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti: - poripajanjem većinski hrvastkih kantona BiH Hrvatskoj - davanjem specijalnog statusa hrvatskim djelovima BiH po modelu Južnog Tirola

d) Bošnjaci bi time dobili nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli punu odgovornost za nju. Građani bi se na referendumu izjasnili da li su za budućnost u EU ili van EU (Turska). Za sada ubjedljiva većina Bošnjaka podržava evropsku perspektivu, ali, u slučaju da se nastavi haos i rastući uticaj Turske i radikalnog islama, situacija se u narednoj deceniji može drastično pogoršati.

e) EU u saradnji sa drugim faktorima u regionu, poput Inicijative tri mora, pokreće primjenu sveobuhvatnog ekonomskog programa za stabilizaciju, bolju infrastrukturnu i energetsku povezanost regiona i ekološku rehabilitaciju (EK je već pripremila djelove ovog plana)

f) Poslije usvajanja i ratifikacije svih neophodnih bilaterlnih odluka u regionu bili bi ubrzani pristupni pregovori za članstvo u EU i NATO.

3. Koraci

a) Prećutna provjera mogućnosti za sprovođenje ovog plana sa donosiocima odluka u regionu (u toku)

b) Prećutna provjera podrške za plan kod donosilaca odluka u međunarodnoj zajednici (u toku)

c) Sveobuhvatan komunikacioni program za predstavljanje plana javnosti imajući na umu različitu atmosferu u pojedinim djelovima regiona

d) Ako se EU, SAD i većina donosilaca odluka u regionu saglase sa planom i koracima za njegovu primjenu inicijativu formalno pokreće EU

e) Pokreće se proces komuniciranja prema različitim ciljnim grupama

f) Sve neophodne bilateralne procedure za primjenu plana, sinhronizovane i završene u pravnom smislu, pokreću se u skladu sa logičkim sledom

Ako se u prećutnoj proceduri provjere i korekcije plana pokaže da se potrebne saglasnosti regionalnih i međunarodnih donosilaca odluka ne mogu garantovani, non-pejper, do daljnjeg, ostaje non-pejper.

Preporučujemo za Vas