Neredi u Mostaru, jedna osoba teže povrijeđena, deset privedeno

Marić nije mogao komentarisati napise lokalnih portala o tome da je riječ o upadu pripadnika “Ultrasa”, navijačke grupe Hrvatskog športskog kluba Zrinjski iz Mostara, u većinsko bošnjačko naselje Donja Mahala, gdje je navodno došlo do sukoba sa mještanima i članovima navijačke grupe “Red Army”

21307 pregleda 9 komentar(a)
Mostar, Foto: Reuters
Mostar, Foto: Reuters

Jedna osoba je teže povrijeđena, a pričinjena je i materijalna šteta na jednom stambenom objektu prilikom nereda, koji su se u petak 24. aprila, kasno uveče dogodili u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH). Deset osoba, policija je privela zbog izazivanja nereda.

To je u nedjelju, 25. aprila, za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio glasnogovornik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Ljudevit Marić.

Prema njegovim riječima, u petak uveče, u 23 sata i 20 minuta, u Ulici Sivrića sokak došlo je do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

“U tuči je učestovalo više osoba – huligana. Korišteni su razni predmeti – drvene palice, komadi drveta - letve, te pirotehnika – petarde i dimne baklje”, rekao je Marić za RSE.

On je kazao kako je brzom intervencijom pripadnika Policijske uprave Mostar, javni red i mir je stavljen pod nadzor.

“Deset učesnika narušavanja javnog reda i mira je privedeno u Policijsku upravu Mostar na krim-operativnu obradu. Jedna osoba zadobila je teže tjelesne povrede i prebačena je na Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Na jednoj porodičnoj kući pričinjena je materijalna šteta”, kazao je Marić.

Policijski službenici PU Mostar, zajedno sa kriminalističkom policijom provode krim-operativnu istragu na terenu kako bi se utvrdio identitet i priveli ostale učesnike ovog incidenta, rekao je on.

Marić nije mogao komentarisati napise lokalnih portala o tome da je riječ o upadu pripadnika “Ultrasa”, navijačke grupe Hrvatskog športskog kluba Zrinjski iz Mostara, u većinsko bošnjačko naselje Donja Mahala, gdje je navodno došlo do sukoba sa mještanima i članovima navijačke grupe “Red Army” Fudbalskog kluba Velež iz Mostara.

To nije prvi put incident u Mostaru koji se dovodi u vezu sa navijačkim grupama. Pripadnici navijačke grupe “Ultrasi” su u više navrata upadali u istočni dio Mostara, naseljen pretežno Bošnjacima, i tom prilikom nanijeli materijalnu štetu na privatnim i poslovnim objektima i automobilima. Posljednji takav upad desio se 8. augusta prošle godine.

30. oktobra 2020 godine, takođe je došlo do incidenta u blizini mjesta okupljanja navijača Zrinjskog, u zapadnom dijelu Mostara, većinski naseljenog Hrvatima. Policija je tada intervenirala nakon što su članovi grupe “Red Army” zatečeni sa bakljama nedaleko od “Ultras puba”.

Sinoćnji incident dogodio se dva sata nakon početka policijskog sata, koji je u ovom kantonu, te u ostatku Federacije BiH na snazi od 21 sat uveče do 5 sati ujutro u sklopu mjera borbe protiv širenja zaraze koronavirusa.

Bonus video: