Han u Sarajevu: Status kandidata nije besplatan ručak

Morate raditi zajedno na izgradnji povjerenja, da bi BiH bila jedna zemlja koja može ostvariti i donijeti rezultate. Krajnje je vrijeme da se ispune stvari koje su usaglašene. Bojim se da će prilika nestati, iako to niko ne želi", upozorio je Han
107 pregleda 0 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Johanes Han, Dragan Čović, Foto: Predsjedništvo BiH
Bakir Izetbegović, Johanes Han, Dragan Čović, Foto: Predsjedništvo BiH
Ažurirano: 04.12.2017. 15:18h

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han je poslije današnjeg sastanka sa vodećim političarima u Sarajevu izjavio da je na njima da nađu politička rješenja za probleme u BiH.

Han je kazao da Evropska komisija i dalje čeka odgovor BiH na Upitnik, dodavši da želi da ti odgovori stignu što prije.

"Do sada nismo ništa dobili, osim obećanja, a sada očekujemo konkretne rezultate. Takođe, očekujemo i usvajanje Zakona o akcizama i usvajanje strategije za ruralni razvoj", kazao je evropski komesar novinarima u Sarajevu.

Han je rekao da je danas od njega tražen povlašćeni status za Bosnu i Hercegovinu kako bi joj se obezbijedio status kandidata za prijem u EU, dodavši da to nije njegov posao.

"Status kandidata nije besplatan ručak. Morate raditi zajedno na izgradnji povjerenja, da bi BiH bila jedna zemlja koja može ostvariti i donijeti rezultate. Krajnje je vrijeme da se ispune stvari koje su usaglašene. Bojim se da će prilika nestati, iako to niko ne želi", upozorio je on.

Han je podsjetio i na izjavu predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u vezi sa dinamikom približavanja zemalja u zapadnom Balkanu.

"Bugarska od januara preuzima predsjedavanje. Nakon njih idu Austrija i Rumunija. To su velike mogućnosti za BiH i to se mora iskoristiti, inače će kaskati za svim zemljama u regionu koje sada dosta dobro napreduju na EU putu", ocijenio je on.

Han je pozvao lidere BiH da rade na ispunjavanju obaveza koje su preuzeli na putu ka evropskim integracijama, ističući da građani od njih to očekuju.

"Nije da nisam optimista, nisam ni pesimista. Realan sam, sačekaćemo, nije prvi put da iz BiH kasne", naveo je Han, dodavši da bosansko-hercegovački političari više nemaju vremena za izgovore.

Prema njegovim riječima, i neke druge zemlje imaju složene sisteme, ali su potrebni kompromisi da bi se postigla rješenja.

"Ako nisu mogući kompromisi, onda nema ni članstva u EU", naveo je evropski komesar.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera HDZ BiH Dragana Čovića da je "spreman da zaustavi evropski put BiH poslije presude u slučaju Prlić i ostali" donijete prošle nedelje u Hagu, Han je kazao da evropske vrijednosti podrazumijevaju poštovanje odluka suda.

"Svako od nas je iskusio nezadovoljstvo nekim odlukama suda", rekao je Han i dodao da bez temeljnog razumijevanja nema napretka.

"Kao evropski političar ne komentarišem presudu sudova. I za druge bi bilo dobro da isto čine", zaključio je on.

Bonus video: