MUP Srbije: Interpol "izbrisao" Haradinaja sa potjernice, uputićemo žalbu

Kosovski premijer je izjavio prethodno danas da službeno nije informisan o ukidanju Interpolove potjernice protiv njega i još 17 osoba sa Kosova
75 pregleda 0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.12.2017. 13:24h

MUP Srbije je najavilo žalbu na odluku Interpola da potjernice koje je srpsko pravosuđe raspisalo za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba "više ne budu na snazi".

"Komisija za kontrolu međunarodnih potjernica u Lionu (u sjedištu Interpola) usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. odlučila da Interpol više neće tretirati ove potjernice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema", istakao je MUP Srbije u saopštenju.

MUP Srbije je u saopštenju naveo i da će uputiti inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi "zajedno uložili žalbu na tu odluku Interpola".

Navodi se i da nadležni iz MUP-a već razmatraju detalje ove odluke.

MUP je dodao i da će uputiti inicijativu nadležnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu "kako bi nakon detaljnih analiza zajedno pripremili odgovor u ime Srbije".

Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo obavještenje od Interpola o ukidanju potjernice koju je raspisao srpski sud za Haradinajem, rečeno je ranije danas Beti u tom ministarstvu.

U ministarstvu su objasnili da Interpol i ne može da ukine potjernicu koju je raspisala neka država članica, već samo onaj ko je raspisao potjernicu, pa tako ni u slučaju Haradinaja.

Podsjetili su da je potjernicu protiv Haradinaja raspisalo Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i dodali da kosovski premijer za Srbiju i dalje ostaje optuženi za ratne zločine.

Haradinaj je izjavio prethodno danas da službeno nije informisan o ukidanju Interpolove potjernice protiv njega i još 17 osoba sa Kosova.

Kazao je za portal ekonomiaonline.com. da je o tome informisan iz medija i da nije dobio zvaničnu informaciju.

"Čuo sam iz medija. Vjerujte mi da se uopšte ne bavim ovim pitanjem", rekao je Haradinaj

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri kazao je sinoć prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo potjernicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija.

Bonus video: