države članice dale zeleno svjetlo

Varhelji: Članice EU odobrile primjenu nove metodologije za Srbiju i Crnu Goru

Dodao je da je cilj nove metodologije da "proces učiniti vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim, uz snažnije političko upravljanje"

10702 pregleda 6 komentar(a)
Varhelji, Foto: Reuters
Varhelji, Foto: Reuters

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji objavio je danas da su države članice EU odobrile primjenu nove, revidirane metodologije u pristupnim pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Veoma sam zadovoljan što su države članice dale zeleno svjetlo za primjenu naše revidirane metodologije u procesu proširenja EU na Srbiju i Crnu Goru, nakon što su je obje zemlje prihvatile", napisao je Varheji na Tviteru.

Dodao je da je cilj nove metodologije da "proces učiniti vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim, uz snažnije političko upravljanje".

Nova metodologija, koju je krajem 2019. godine predložila Francuska radi povećanja efikasnosti procesa, prvenstveno je namijenjena Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, koje još nisu otvorile pregovore sa EU o članstvu.

Srbija i Crna Gora, koje uveliko pregovaraju sa EU, mogle su da biraju da li će preći na novu metodologiju ili ne i obje su se odlučile za nov režim.

Preporučujemo za Vas